Srušio se avion u Iranu, 39 mrtvih

Foto: Beta/AP

U avionskoj nesreći u Iranu danas je poginulo 39 ljudi, a 9 je povređeno, novi su podaci koje je saopštio zamenik iranskog ministra saobraćaja Ahmad Madžidi.

Iranski državni mediji javili su ranije danas da je svih 48 putnika i članova posade poginulo kada se kod aerodroma u Teheranu srušio avion kompanije „Sepahan er“.

Iranska agencija za civilni aviosaobraćaj saopštila je da su među putnicima bile dve bebe i troje dece mlađe od 12 godina, prenela je agencija IRNA.

Avion, koji je sa teheranskog aerodroma Merabad leteo za Tabas, na severoistoku Irana, srušio se na naseljeno područje, u četvrti Azad, na jednom bulevaru, prenosi Rojters.

Državna televizija javila je da su najmanje tri osobe sa tog područja prebačene u bolnicu zbog opekotina.

Sudeći po fotografiji objavljenoj na vebsajtu iranske agencije, veliki crni oblak dima vidi se u pozadini jedne saobraćajnice, dok vozila stoje na semaforu.

IRNA navodi da je uzrok pada aviona prestanak rada motora.

Avionesreće su česte u Iranu, zbog starih i loše održavanih letelica.

U poslednjih 25 godina, više od 2.000 ljudi je poginulo u preko 200 udesa aviona u Iranu, podseća Bi-Bi-Si.

Iranski političari navode da su za to krive medjunarodne sankcije, koje sprečavaju iranske avioprevoznike da kupuju nove avione.

Godinama se, kako kažu izvori u iranskoj avijaciji, avioni održavaju zahvaljujući kupovini delova na crnom tržištu, lokalnom proizvodnjom ili korišćenjem polovnih delova starih letelica.

Avion koji se danas srušio Iran-140 je zapravo „lokalna“ verzija Antonova-140, prenosi Rojters.

(Beta,Tanjug)

Share this post: