Šta je bilo veliko „ČUDO“: Naučnici su na pragu da dešifruju STARI ZAVET?!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Naučnici veruju da smo na pragu da konačno dešifrujemo „čudo“ koje se pominje u Starom zavetu.

Prvo zabeleženo pomračenje Sunca dogodilo se pre više od 3000 godina, tačnije 30. oktobra 1207. godine p.n.e, za vreme vladavine egipatskih faraona Ramzesa II i njegovog sina Mernepta.

Pomračenje Sunca se pominje u Starom zavetu kada je Jošua, sin Nunov, vodio ljude do izraelske oblasti Kanan, danas moderni Izrael i Palestinu.

Moleći se Jošua je zamolio Sunce da bude stabilno i objasnio kako je Sunce stajalo mirno, a Mesec se zaustavio dok se nacija svetila neprijateljima.

Profesor ser Kolin Hamfri sa Univerziteta u Kembridžu kaže da prevod Starog zaveta na moderni engleski nije dobar.

– Ako se vratimo na originalni hebrejski tekst, možemo lako shvatiti da se radi o pomračenju Sunca koje je, prirodno, u tom trenutku prestalo da sija – kaže on.

Profesor Hamfri i njegov tim su potom počeli da računaju da li se baš u to vreme dogodilo pomračenje i utvrdili su da je jedino vidljivo pomračenje iznad Kanana bilo 30. oktobra 1207. godine p.n.e.

– Pomračenja Sunca su se koristila kao odrednica za događaje u antičkom svetu. Uz pomoć ovih novih kalkulacija konačno znamo i kada je tačno vladao faraon Mernepta, od 1209. ili 1210. godine p.n.e, a prema odavno poznatim spisima zna se da je njegov otac Ramzes Veliki vladao od 1276. do 1210. godine p.n.e – zaključuje Hamfri.

(Telegraf.rs)

Share this post: