Šta je nateralo neman iz vodenih dubina, koja se retko viđa, da se pojavi? (VIDEO)

Stygiomedusa gigantea meduza more neman

U poslednjih sto godina, ovo biće viđeno je svega 115 puta.“ Stygiomedusa gigantea“ ili džinovska meduza, možda je jedan od najvećih beskičmenjaka koji žive u dubinama okeana.

Snimak koji se pojavio ove nedelje prikazuje crveno-ljubičastu meduzu koja plovi u Meksičkom zalivu, na dubini od jednog kilometra.

Mark Benfield, profesor sa Univerziteta u Luizijani, koji je našao i snimio različite primerke ove vrste u Meksičkom zalivu 2010. godine, potvrdio je da je reč o autentičnom snimku, čiju kopiju u visokoj rezoluciji poseduje već duže vreme, iako nije želeo da ulazi ni u kakve druge detalje, pa ostaje nepoznato ko je i kada snimio objavljeni snimak.

U 110 godina, koliko je ova meduza poznata naučnicima, viđena je svega 115 puta. ‘Zvono’ tj. obod na njenom vrhu može da naraste do širine od 1.5 metra, dok njeni masivni kraci mogu da dosegnu dužinu i do šest metara, piše Huffington Post.

Za razliku od većine drugih meduza, njenim kracima navodno nedostaju žarne ćelije koje mogu da opeku, pa isto tako nije sigurno šta radi s njima i čemu joj služe, iako neki naučnici smatraju da ih koristi tokom lova.

(Vestionline)

Share this post: