STIGLA CIA I DEMOKRATIJA U VENECUELU: Pogledajte snimak iz Venecuele koji će vas šokirati! (VIDEO)

venecuela glad siromastvo nemastina hleb sirotinja

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro upotrebio je specijalna ovlašćenja i izdao ukaz kojim se proglašava vanedno ekonomsko stanje u zemlji.

Ukaz objavljen danas u Službenom glasniku daje Maduru 60 dana da sprovede opsežne reforme. Ukaz je objavljen samo nekoliko sati pre nego što predsednik treba da održi svoje godišnje obraćanje o stanju nacije.

Prema Ustavu zemlje, predsednik se svake godine u januaru obraća Skupštini da podnese izveštaj o svojoj politici.

Velika su iščekivanja za večerašnje obraćanje jer će prvi put u 17 godina vladavine socijalista Maduro održati govor pred Skupštinom u kojoj većinu imaju njegovi protivnici.

Prvi put od 1999. i dolaska pokojnog Uga Čavesa na vlast, predsednik će imati parlament u kome većinu ima opozicija.

Opozicija je osvojila ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima 6. decembra, i dobila 112 od 167 mesta u Parlamentu.

Dan posle izbora Maduro je objavio da će uskoro predstaviti hitni ekonomski plan za tu zemlju gde su svakodnevne nestašice i galopirajuća inflacija (200 odsto prema stručnjacima) izazvale nezadovoljstvo naroda od koga je opozicija profitirala.

Nikolas-Maduro02

Maduro nije rekao kako će iskoristiti ukaz, ali ranije je govori da je potrebno zaštititi socijalne programe od pada cene nafte i rastuće inflacije i nestašica koje, kako je rekao, izazivaju njegovi protivnici.

Venecuela, koja ima jedne od najvećih rezervi nafte na svetu, beleži pad svoje privrede poslednjih meseci, zajedno sa padom cena nafte.

(Blic/Vestinet.rs)

Share this post: