STIGLE NOVE OPTUŽBE: Hilari Klinton polako postaje heroj Rusije!?

hilari klinton spomenik albanija

Kandidat demokrata za Belu kuću Hilari Klinton, dok je bila državni sekretar, lobirala je kod investitora iz SAD da ulažu u ruski inovacioni centar „Skolkovo“.

Klintonova je time potkopala nacionalnu bezbednost svoje zemlje, piše „Vol strit džornal“.

Upravo za vreme Klintonove Stejt department je pomagao formiranju i razvoju ruske Silikonske doline, koja je, zajedno s drugim inovacijama, proizvodila motore za supersonične krstareće rakete, tehniku za radiolokaciono posmatranje i transportna sredstva za premeštanje ruskih vazdušno-desantnih snaga, tvrdi autor teksta.

„Skolkovo“ je trebalo da odigra značajnu ulogu u „resetovanju“ odnosa između Moskve i Vašingtona.

Zahvaljujući Hilari Klinton, desetine američkih firmi koje su bile najveći sponzori Fondacije Klinton, investirali su u „Skolkovo“ velike sume novca.

Osim toga, 2010. godine Stejt department je pod rukovodstvom Klintonove organizovao posetu velikih američkih investitora Moskvi, nakon koje su između njih i investicionog centra bili potpisani prvi protokoli o razumevanju.

Međutim, zbog „Skolkova“ su se uskoro zabrinuli američki vojni eksperti i policija.

Između ostalog, FBI je došao do zaključka da su istinski motivi ruskih partnera da dobiju pristup poverljivim i tajnim američkim inovacijama, da se upoznaju s „tehnologijama dvojne namene, koja se koristi u vojne i komercijalne svrhe“.

„Hilari Klinton voli da govori o vremenu dok se nalazila na čelu Stejt departmenta kao o periodu pragmatične i ‘komercijalne diplomatije’ koja je služila američkim nacionalnim interesima. Ipak, njeno učešće u projektu ‘Skolkovo’, kao i pre, izaziva ozbiljna pitanja“, zaključio je autor teksta.

(B92)

Share this post: