Stiven Hoking upozorava: „Božja čestica“ bi mogla da izazove potpuni kolaps prostora i vremena i uništi čitav kosmos

Upozorenje

Najpoznatiji teoretski fizičar današnjice, dr Stiven Hoking, upozorio je da bi Higsov bozon, takozvana „Božja čestica“, mogla da izazove potpuni kolaps prostora i vremena i uništi čitav kosmos.

Hoking je izračunao da bi Higsov bozon mogao da postane veoma nestabilan pod visokim nivoima energije, piše portal Njuz.au.

„To bi značilo da bi svemir mogao da prođe kroz katastrofički raspad vakuuma, s mehurićem čistog vakuuma koji bi se širio brzinom svetlosti“, rekao je Hoking. „To bi moglo da se dogodi u bilo kom trenutku, a mi čak ne bi ni videli da se to dogodilo“, napisao je čuveni fizičar u predgovoru svoje najnovije knjige „Starmus“.

Ipak, Hoking priznaje da odgovornost za takvo urušavanje svemira verovatno ne mogu da snose ljudi – radi se o energiji od oko 100 milijardi Giga elektronVolti, dok trenutno najjači sudarač čestica na svetu, Veliki hadronski kolajder, postiže energije od oko 13.000 GeV.

„Ubrzivač čestica koji bi postizao energiju od 100 milijardi GeV bio bi veći od Zemlje, i teško da bi ga iko finansirao u trenutnoj ekonomskoj klimi“, objasnio je Hoking.

Drugi naučnici požurili su da naglase i da su aktuelni eksperimenti koji se sprovode u Velikom hadronskom kolajderu u Švajcarskoj potpuno bezopasni za naš kosmos.

„To postrojenje pomoći će nam da bolje razumijemo Higsov bozon i stabilnost našeg univerzuma, bez ikakve šanse da ga razorimo. Oprosti, Holivude, ali moraćeš da nađeš drugu temu za film o katastrofi“, našalio se australijski fizičar dr Alen Dafi.

(Kurir)

Share this post: