Sutra planetu Zemlju pogađa ogromna magnetna oluja sa Sunca!

Oluja

NASA opservatorija je zabeležila pojavu prve značajne solarne eksplozije. Ona je primećena juče i smatra se najmoćnijom u ovoj godini, a predviđa se da će moći da izazove magnetnu oluju na Zemlji, i to već sutra nakon pomračenja.

Solarne oluje su moćni izlivi radijacije, ali štetna zračenja koja nastaju tokom ove pojave ne mogu da prođu kroz atmosferu. Tako da neće fizički uticati na ljude na površini Zemlje.

Međutim, ukoliko ona bude dovoljno intezivna, može da poremeti atmosferu u onom sloju gde se nalaze kanali za komunikacione signale i GPS. Ove užarene munje čestica su emitovane iz aktivne oblasti 12297 na Suncu, klase X2.2.

NASA solarna oluja01 650x365 VELIKA MAGNETNA OLUJA SUTRA POGAĐA ZEMLjU: Evo šta će nam se sve desiti

Prema informacijama Američkog centra za predviđanje vremena u svemiru, u Bulderu u Koloradu, eksplozija će izazvati gašenje u nekim radio-vezama visokih frekvencija iznad određenih oblasti.

NASA solarna oluja 2 650x365 VELIKA MAGNETNA OLUJA SUTRA POGAĐA ZEMLjU: Evo šta će nam se sve desiti

Solarna oluja nastaje kada se magnetna energija koja je izgrađena u solarnoj atmosferi iznenada otpusti u aktivni regionima oko sunčevih pega. Učestalost varira od nekoliko dana kada je Sunce posebno aktivno, do nedelju dana tokom mirnih perioda.

Količina koja se oslobodi je ekvivalentna milionima 100 megatona vodonikovih bombi koje eksplodiraju u istom trenutku.

(Telegraf.rs)

Share this post: