Svi smo zagledani u terorizam ali ne vidimo da zapravo prava opasnost dolazi sa druge strane

Klimatske promene

Skraćenica COP21 verovatno mnogima ne znači ništa, ali će ono što predstavlja biti ključan događaj za sudbinu planete Zemlje. U pitanju je konferencija koja mora da spreči da se zemlja zagreje za još dva stepena. A vremena je sve manje.

U Parizu se ove nedelje održava konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, pod skraćenicom COP21. Brojka na kraju označava koji je ovo takav dijalog po redu, ali koreni problema sežu mnogo dalje.

Prethodnih 20 godina, počevši od 1992. godine i samita u Rio De Žaneiru, države Ujedinjenih nacija pokušavaju da ograniče emisiju štetnih gasova. Bilo je potrebno više od 15 godina da se Rusija i Amerika slože oko mera za zaštitu životne sredine, ali one i dalje nisu potpuno zakonski obavezujuće.

U međuvremenu zagrevanje je raslo, a neke od retkih vrsta nestajale sa lica zemlje.

Jezivi scenario „dva stepena“

Ako se zemlja zagreje za dva stepena, vrela letnja temperatura će postati godišnja norma, a samo će tropske vrućine biti nazivane toplotnim talasom.

Biljke bi zbog velikog temperaturalnog šoka umesto da izbacuju kiseonik, počele da emituju ugljen dioksid I dodalno povećale rast temperature. Ne bi samo biljke patile. Smrtni ishodi zbog prevelike vrućine bili bi sve češći.
Povećao bi se nivo svetskog mora, poplave bi bile ogromne, a London bi bio potopljen.
Najdramatičniji scenario koji predviđaju naučnici je da bi ovim tempom do 2050. dve trećine živih vrsta izumrlo.

Šanse da se ovo izbegne su 93 odsto samo pod uslovom da u sledećih 10 godina smanjimo emisiju štetnih gasova za 60 odsto. O tome se odlučuje u Parizu.

Ove godine se predstavnici 196 nacija susreću u Parizu, a predsednik SAD Barak Obama, kao i britanski premijer Dejvid Kameron biće samo neki od njih. Ozbiljnost problema je toliko velika da će ove godine države morati da se zvanično i pravno obavežu na smanjenje zagađenja, kako se zagrevanje Zemlje ne bi povećalo za dva stepena celzijusa.

Evropska Unija će smanjiti emisiju štetnih gasova za čak 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine, i Kina, najveći zagađivač, obećala je velike promene do 2030.

Najveću cenu ovih promena trebalo bi da plate najbogatije zemlje članice, ali je ogroman izazov usmeriti 196 država da se slože i potpišu isti pravni dokument.

(24Sata)

Share this post: