Teška kriza: VENECUELA na ivici gladi, uvedeno vanredno stanje

Vanredno stanje

foto: Tanjug/AP

Teška kriza koja već nekoliko meseci traje u Venecueli, preti da se otrgne kontroli i pretvori u pravi haos. Zemlja je već sada na ivici kolapsa, pa je predsednik Nikolas Maduro odlučio da uvede vanredno stanje.

Odluka o uvođenju dvomesečnog vanrednog stanja doneta je nakon sukoba demonstranata i policije u kojima je bilo povređenih na obe strane, pa je u objašnjenju odluke, venecuelanski predsednik rekao da uvodi vanredno stanje da bi sprečio eskalaciju nasilja na ulicama.

Proteste organizuju lideri Madurove opozicije koji su na decembarskim izborima osvojili vlast. Od tada traju zahtevi, koji su pre nekoliko nedelja prerasli u ulične proteste, za referendum za opoziv predsednika.

Ankete pokazuju da je preko 70 odsto građana za smenu predsednika, pa analitičari procenjuju da će Maduro teško dočekati kraj mandata 2018. godine u predsednikovoj rezidenciji.

Najveći problem – katastrofalna ekonomska slika

Venecuela se već neko vreme suočava sa velikom inflacijom, nestašicama hrane i struje koje su tako drastične da je čak predsednik držve lično zamolio žene da prestanu da suše kosu fenom da bi uštedele struju.

Samo tokom ove godine ekonomija ove zemlje pala je za osam odsto, inflacija je tri puta veća, a očekuje se da do kraja godine pređe neverovatnih 700 odsto.

Ovaj najcrnji scenario, prema mišljenju stručnjaka, mogao bi za posledicu da ima takav nedostataka novca da ga neće biti dovoljno čak ni obezbedi štampanje novog.

Nestašice hrane i struje

Teška ekonomska situacija ispraznila je rafove prodavnica, pa su nedostatak hrane i dugi redovi ispred marketa postali svakodnevnica za građane Venecuele.

Ekonomsku krizu prati i velika suša. Ovako teška situacija naterala je vlast na neke neobičajne mere ne bi li popravila situaciju u zemlji.

Predsednik Venecuele doneo je odluku da se u državnim službama skrati radna nedelja na četiri dana. Petak je postao neradan dan, a uvedeni su i novi državni praznici, koji su takođe neradni dana za javni sektor.

Pomerena je i vremenska zona zemlje da bi „letnjim računanjem vremena“ ostvarena ušteda struje. Zbog velikih suša, uvedene su restrikcije struje, pa u narednih 40 dana građani Venecuele nemaju elektirčnu energiju bar četiri sata dnevno.

Sve ove mere ipak nisu donele boljitak, a prema zvaničnim podacima čak 70 odsto stanovnika Venecuele je siromašno.

Nasilje u porastu

Teška ekonomska situacija izazvala je povećanje kriminala i nasilja. Za poslednjih nekoliko meseci, zabeleženo je drastično povećanje broj krađa.

Glavni grad Karakas već dugo važi za najnasilniji grad na svetu, u kome je za poslednje dve godine drastično skočila stopa ubistava. Zvanični podaci pokazali su da se na 100.000 stanovnika dogodi čak 119,87 ubistava, što ovaj grad čini jednim od najopasnijih mesta za život.

Ima li spasa za Venecuelu?

Venecuela leži na najvećim nalazištima nafte na kontinentu, ali trenutno je cena „crnog zlata“ na svetskom tržištu niska, što doprinosi rastućoj krizi.

Sa niskom cenom nafte čijom je prodajom finansiran veliki deo socijalnih programa, zdravstvo je došlo na ivicu kolapsa. Prema podacima Farmaceutske federacije Venecueli trenutno nedostaje 80 odsto osnovnih lekova, pa opozicija traži reformu socijalnog, zdravstvenog i penzionog sistema.

Ono što opozicija zamera Maduru je manjak investicija i loše raspolaganje državnim resursima. Maduro je nasledio Uga Čaveza nakon smrti 2013. godine, i prema oceni analitičara nasledio je i njegov populistički pristup politici.

Prema ustavu Venecuele, moguće je organizovati referendum za opoziv predsednika, pa ukoliko opozicija uspe u svoj nameri, Venecuela bi mogla uskoro na nove predsedničke izbore.

(Blic)

Share this post: