Tramp je postao kralj pregovaranja, Nijetu pretio vojskom a Turnbulu zalupio slušalicu!

Američki predsednik Donald Tramp je u razgovoru sa meksičkim kolegom Enrikom Penjom Nijetom rekao da će u njegovu zemlju poslati američku vojsku kako bi zaustavila “loše momke tamo dole“, ako meksička vojska ne reaguje.

AP navodi da ovaj deo razgovora nudi retko viđen pogled u način na koji Tramp vodi američku spoljnu politiku iza zatvorenih vrata.

“Sudeći prema rečima koje je Tramp koristio, čini se da u komunikaciji sa svetskim liderima koristi isti sirovi i direktni rečnik kao u javnim nastupima“, piše AP.

Do razgovora je došlo u petak, u cilju rešavanja nesuglasica zbog Trampove namere da izgradi zid na granici SAD sa Meksikom, za koji je rekao da će platiti upravo Meksiko.

“Imate gomilu loših momaka tamo dole. Ne radite dovoljno da ih zaustavite, mislim da se vaša vojska boji. Naša se ne boji, mogao bih da ih pošaljem dole da reše situaciju“, rekao je Tramp.

Gnev ekscentričnog milijardera osetio je i australijski premijer Malkom Turnbul, koji je zatražio od Vašingtona mišljenje da li će SAD ispoštovati sporazum iz Obaminog vremena po kom bi u SAD iz Australije trebalo da bude prebačeno 1.250 izbeglica.

“To je najgori sporazum ikada, ubiće me politički ako do toga dođe. Vi želite da mi uvalite bostonske bombaše. Ne želim te ljude ovde“, istakao je Tramp.

Američki lider je potom australijskom funkcioneru zalupio slušalicu, prethodno istakavši da je bolji razgovor imao i sa Vladimirom Putinom, nego sa njim.

(Asošijeted pres, B92)

Share this post: