Tramp: „Mi smo sada u ratu. Imamo predsednika koji to ne želi da kaže“

donald tramp

Kandidatkinja demokrata za izbore predsedničke izbore Hilari Klinton izjavila je da je Donald Tramp srama i opasan i istakla „da više ne misli ni da je smešan“.

„Mislim da smo se svi nedeljama, znate, vi i svi drugi ovde, smejali zbog svega toga. Ali sada je prešao granicu i to što govori nije samo sramno i pogrešno već i opasno“, ističe Klintonova.

Prema njenim rečima, Trampova retorika hraneći propagandu ID koju ona može koristiti za regrutovanje šteti mogućnosti nacije da se bori protiv islamista.

„Poslednji zahtev da ne pustimo muslimane u zemlju ide na ruku teroristima. Ne kažem to voljno, ali tako je. Daje im oruđe za propagandu, način da regrutišu više ljudi iz Evrope i Sjedinjenih Država i zbog toga je prešao granicu. Mislim da svi, a naročito drugi republikanci, treba da ustanu i kažu ’dosta, preterao si’“, istakla je ona.

Kako kaže, neki od njegovi rivala iz Republikanske partije kažu da su njegovi poslednji komentari otišli predaleko.

„Međutim, istina je da su mnogi od njih govorili ekstremne stvari o muslimanima. Njihov jezik je možda bolji od Trampovog, ali im se ideje ne razlikuju toliko“, kaže bivša državna sekretarka SAD.

Podsećamo, kandidat republikanaca za predsedničke izbore 2016. godine pozvao je juče da se muslimanima privremeno zabrani ulazak u SAD.

Tramp je u saopštenju naveo da ankete javnog mnjenja ukazuju na mržnju muslimana prema Amerikancima, što bi moglo da rezultira novim napadima.

„Bez obzira na ankete, svima je očigledno da je mržnja neshvatljiva. Odakle ta mržnja potiče i zašto, to moramo da utvrdimo“, naveo je Tramp, prenele su agencije.

Ubrzo je na to reagovala Bela kuća koja je saopštila da je Trampov predlog potpuno suprotan vrednostima Amerike.

„Imamo u našoj Povelji pravo poštovanje za slobodu religije“, izjavio je savetnik Baraka Obame za spoljna pitanja Ben Rodes.

Međutim, Tramp je te kritike odbacio.

„Mi smo sada u ratu. Imamo predsednika koji to ne želi da kaže“, rekao je Tramp gostujući u programu „Dobro jutro, Ameriko“ TV stanice ABC, povodom svog predloga, zbog koga su ga kritičari uporedili sa Adolfom Hitlerom.

(B92)

Share this post: