Tramp podržava mučenje: Vratiću davljenje kao metod ispitivanja!

Intervju

foto: AP/Tanjug

Kandidat za predsedničku nominaciju republikanaca Donald Tramp izjavio je da je mučenje efikasno.

Tramp je obećao da će, ako pobedi na predsedničkim izborima, vratiti praksu ispitivanja simuliranjem davljenja i odobriti još grublje metode.

„Nemojte mi reći da ne funkcioniše. Mučenje funkcioniše, u redu“, rekao je milijarder u Južnoj Karolini gde će u subotu biti održani republikanski stranački izbori za nominaciju.

Tramp, koji se zalaže za grube metode ispitivanja za strane zarobljenike, rekao je da će „apsolutno“ dozvoliti tehniku koja simulira osećaj davljenja.

„Ali, treba da idemo mnogo jače od davljenja. Ja tako mislim. Oni seku glave. Verujte mi, treba da idemo još jače zato što je naša zemlja u problemu, mi smo u opasnosti“, rekao je Tramp.

Mučenje davljenjem praktikovano je do pred kraj mandata predsednika Džordža Buša mlađeg, a potpuno je odbačena tokom mandata Baraka Obame.

Odbor Senata za obaveštajna pitanja 2014. je zaključio da grube metode ispitivanja nisu dovele do informacija do kojih CIA nije došla na drugi način.

Uticajni senator, republikanac Džon Mekejn, koji je bio mučen u zarobljeništvu u Vijetnamu, kritikovao je metode davljenjem i nedavno rekao da takvo ispitivanje nije donelo nikakve rezultate.

(BETA)

Share this post: