Trampov prvi veliki poraz u Kongresu!

Zbog nedovoljnog broja glasova, republikanski lideri u Predstavničkom domu američkog Kongresa iznenada su povukli svoj predlog zakona o zdravstvenoj nezi o kojem je danas trebalo da se glasa, javlja AP.

Time su republikanski lideri želeli da izbegnu ponižavajući poraz za predsednika Donalda Trampa, ocenjuje američka agencija.

Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan povukao je predlog zakona sa dnevnog reda, pošto ga je Tramp pozvao i zatražio da obustavi raspravu i glasanje o spornom predlogu zakona, rekla je Rajanova portparolka Ešli Strong.

Tramp je, međutim, ranije danas pozvao republikance da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace postojeći zakon, takozvani Obamaker, upozorivši da će u protivnom izgubiti svaku priliku da ga reformišu, objavili su američki mediji.

„Posle sedam strašnih godina Obamakera, ovo je konačno vaša šansa za veliki plan!“, napisao je Tramp na Tviteru, preneo je AP.

Tramp je objavio taj ultimatum pošto je Predstavnički dom Kongresa već bio odložio glasanje o reformi za jedan dan, jer je postalo očigledno da deo republikanaca ne želi da podrži plan.

Poništavanje Obamakera, zdravstvene politike bivšeg predsednika Baraka Obame koja je obeležila njegova dva mandata, bilo je jedno od najglasnijih predizbornih Trampovih obećanja.

(Agencije)

Share this post: