Turska: Cela zemlja ostala u mraku, struja nestala istovremeno svuda!?

Nestanak

Tursku je paralizovao nestanak električne energije još neutvrđenog uzroka, ali nečuvenih razmera u poslednjih 15 godina koji je usporio javni prevoz i brojne aktivnosti u turskim gradovima, među kojima i u Istanbulu i Ankari.

Kvar velikih razmera pojavio se u 8:36 i zahvatio većinu od 81 turske pokrajine, naveli su službeni izvori, a prenosi novinska agencija Dogan.

Prema informacijama iz turske nacionalne energetske kompanije Teias, snabdevanje električnom energijom je uspostavljeno početkom večeri u većini tih pokrajina kao i u Ankari i Istanbulu.

Ministar obrazovanja Nabi Avci obećao je na informativnom tv-kanalu NTV da će cela mreža biti u funkciji do 18 sati po srednjeevropskom vremenu.

U Istanbulu gradu sa više od 15 miliona stanovnika, neke četvrti su početkom večeri i dalje bile bez električne energije, javlja AFP.


Predsednik turske vlade Ahmet Daavutoglu u odgovoru na pitanje o mogućem terorističkom napadu rekao je da je reč o tehničkom kvaru, ali da se razmatraju svi mogući uzroci kvara.

Ministar energetike Tander Jildut kaže da je reč o najtežem kvaru nakon zemljotresa 1999. godine.

On je dodao da se razmatraju razne mogućnosti, poput hakerskog napada, opšteg prekida u snabdevanju električnom energijom ili nekog drugog propusta. „Proučavamo sve te mogućnosti i transparentno ćemo javnosti objaviti zaključke“, rekao je.

Prekid snabdevanja strujom teško je pogodio javni prevoz u zemlji. U Ankari i Istanbulu prevoz podzemnom železnicom naglo je prekinut, a hiljade putnika su evakuisane.

I automobilski saobraćaj je u kolapsu jer semafori ne rade, a u prekidu su i telefonske linije i internet.

(RTS, Jutarnji.hr)

Share this post: