TURSKA PRETI NOVIM RATOM: Spremni smo za kopnenu operaciju!

Mevlut Čavušoglu

Mevlut Čavušoglu

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da bi zvanična Ankara mogla da pokrene kopnenu operaciju u Iraku u cilju uklanjanja bilo kakvih pretnji po Tursku koje bi mogle da se pojave.

„Ukoliko bude ikakve pretnje po Tursku, spremni smo da upotrebimo sve svoje resurse, uključujući kopnenu operaciju, da bi ta pretnja bila eliminisana“, rekao je Čavušoglu u intervjuu za televiziju Kanal 24, prenosi AFP.

On je pomenuo ambicioznu tursku ofanzivu u Siriji kao primer kako Turci ozbiljno shvataju pretnju po svoju bezbednost.

Od 24. avgusta, zvanična Ankara podržava opozicione pobunjenike u Siriji kako bi raščistila svoju granicu od džihadista i sprečila napredovanje sirijsko-kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) ka zapadu.

Turska smatra YPG terorističkom grupom povezanom sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana, koja je pokrenula pobunu na jugoistoku Turske.

Čavušoglu je rekao da bi bilo kakva pretnja po Tursku iz susednih iračkih pokrajina mogla da izazove reakciju zvanične Ankare.

„Ako se pretnja po nas poveća na tom području, izborićemo se sa njom koristeći naša prava u skladu sa međunarodnim zakonom i našu snagu, uključujući kopnenu operaciju“, istakao je turski ministar spoljnih poslova.

(Agencije)

Share this post: