U kineskom medu u Hrvatskoj otkrivena nedozvoljena materija

med

Hrvatska povlači sa tržišta dodatak prehrani „Kraljevski med“ uvezen iz Kine, jer je u njemu utvrđeno prisustvo tadalafila, aktivne materije u lekovima koji se izdaju samo uz lekarski nadzor, a koji nije dopušten u proizvodim odobrenim kao dodaci prehrani.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je u saopštenju o povlačenju „Kraljevskog meda“ sa tržišta, preciziralo da se radi o proizvodu koji ima oznaku dodatak prehrani, s rokom trajanja do februara 2016, da je zemlja porekla Kina a uvoznik Medivital pharm iz Zagreba, prenosi portal Seebiz.

Za taj proizvod je, kako se dodaje, putem HR RASFF sistema primljeno obaveštenje Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 mg/kg (miligrama po kilogramu).

Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodatci prehrani, ističu iz Ministarstva.

„Klinička ispitivanja pokazuju da korišćenje tadalafila u dozi od pet do 20 mg deluje na pojačavanje hipotenzijskog delovanja nitrata, te je strogo kontraindikovano korišćenje tadalafila kod osoba koje koriste preparata nitrata u bilo kojem obliku. Nuspojave koje se mogu javiti kod korišćenja tadalafila su promene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proliv, bol u mišićima i prsima“, navodi se u saopštenju.

Kompanija Medivital pharm također je obavestila potrošače da s tržišta povlači dodatak prehrani „Kraljevski med“, „zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost istog, s obzirom da je uzorkovanjem utvrđena nedozvoljena supstanca leka“, izveštava Seebiz.

(Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: