U likvidiranju vezanih civila učestvovala i ukrajinska armija

ukrajina vojska5

Istražni organi raspolažu pouzdanim podacima o umešanosti kijevske vojske u ubijanje civila u selu Komunar u okolini Donjecka.

Ovo je za TASS izjavio načelnik opštinskog odeljenja Makejevske policije (DNR) Igor Mirošničenko.

Dana 23. septembra saopšteno je da su kod rudnika „Komunarskaja-22“ (kod sela Komunar i Nižnjaja Krinka) kod Donjecka pronađene masovne grobnice.

Sudski veštaci su zaključili da su žrtve ubijene hicima u glavu s male udaljenosti. Ta teritorija se prethodno nalazila pod kontrolom ukrajinske vojske.

„Ispitivanje svedoka i druge operativno-istražne radnje su pokazale da su u trenutku izvršenja zločina u rudniku „Komunarskaja-22“, gde se on dogodio, bile jedinice poltavske policije, bataljona „Dnepar-1“ i 25. padobranske brigade Oružanih snaga Ukrajine“ – rekao je Mirošničenko.

[adsenseyu5]

On je dodao da su jednu od identifikovanih žrtava – Nikitu Kolomejceva – uhapsili upravo pripadnici ukrajinske policije.

„Svedoci tvrde da su mu, poslednji put kada je viđen živ, prišla četvorica muškaraca u uniformama ukrajinske policije, a od tada ga više niko nije video“ – kazao je on.

Prema utvrđenima podacima, četvoro ljudi ubijeno je iz lovačkog oružja i pištolja, najverovatnije iz „Makarova“.

„Pronašli smo 15 čaura kalibra 9 mm, prema prirodi rana može se zaključiti da su od ubijenih napravili mete, a zatim „overili“ hicima u glavu“ – kazao je Mirošničenko.

On je dodao da su u trenutku otkrivanja leševi imali zavezane ruke i bili unakaženi.

„Kolomejceva smo uspeli da prepoznamo samo po tetovaži. Imamo još dva neidentifikovana tela, radićemo DNK analizu“ – rekao je on.

Po Mirošničenkovim rečima, privođenje pravdi konkretnih ubica civila biće teško, treba se usredsrediti na rukovodstvo ukrajinskih vojnih i policijskih jedinica.

„Rukovodstvo je izdalo naređenje, ono treba i da odgovara. Nakon završetka istrage, ne treba im sudi DNR, već međunarodni sud“ – smatra Mirošničenko.

 (Fakti)

[adsenseyu1]

Share this post: