U slučaju rata sa NATO, prvi ruski cilj će biti baza u Rumuniji!

Ilustracija

Udarnu vazdušnu grupaciju Ratnog vazduhoplovstva Rusije na Krimu uskoro će pojačati eskadrila strateških bombardera Tu-22M3, rečeno je u sredu agenciji Interfaks u ruskom Ministarstvu odbrane.

„U ovoj fazi je odlučeno da je dovoljno da se na aerodromu na Krimu razmesti eskadrila Tu-22M3. Njene borbene mogućnost će značajno poboljšati vazdušno pokrivanje Crnog mora teritorije oko njega“ – kazao je sagovornik agencije.

Po njegovim rečima, to je, između ostalog, „jedna od mera donetih kao odgovor na gradnju američke PRO baze u Rumuniji“.

Sagovornik agencije je naglasio da „zona dometa Tu-22M3 i njegovih raketa značajno prevazilazi granice akvatorije Crnog mora“.

„Nije isključeno da će u budućnosti grupacija Tu-22M3 na Krimu biti povećana do nivoa puka“ – rekao je sagovornik Interfaksa.

Juče je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da će baza s antibalističkim raketama u Rumuniji u okviru američkog globalnog sistema PRO biti primarna meta ruskih udarnih sredstava u slučaju napada SAD na Rusiju.

Prethodno je izvor u ruskom vojnom ministarstvu saopštio da će avio baza u mestu Gvardejskoje (Krim) 2016. godine dobiti avio puk sa strateškim bombarderima Tu-22M3.

Strateški bombarder-nosač raketa Tu-22M3 predviđen je za uništavanje kopnenih, pomorskih, pokretnih i nepokretnih meta supersoničnim dirigovanim raketama i avio-bombama s običnim ili nuklearnim punjenjem.

Maksimalna uzletna masa iznosi 124 tone. Sistem naoružanja smešten je unutar trupa aviona i na dva podvesna nosača i uključuje 10 dirigovanih krstarećih raketa klase „vazduh-zemlja“ i „vazduh-more“, bombi i avionskih mina.

(Fakti.org)

Share this post: