Ukrajina: Dogovoreno primirje počinje danas u 18 časova

porosenko02

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je na njegovom nalogu na „Tviteru“ da je na sastanku Kontakt-grupe u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre i naredio ukrajinskim snagama da prekinu sukobe od danas u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu), javile su agencije.

Ne iznoseći detalje, Porošenko je naveo da je u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre, preneo je Rojters, navodeći i njegovu izjavu da je potrebno učiniti sve „moguće i nemoguće“ da bi se okončalo krvoproliće, kao i da mora postojati „efikasna međunarodna kontrola“ primirja.

RIA Novosti prenela je saopštenje Porošenkove pres službe po kom je ukrajinski predsednik naredio načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine da vatra bude prekinuta od 5. septembra u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu).

RIA Novosti prenosi da je i OEBS pozdravio potpisivanje protokola o prekidu vatre kao „dobru vest“.Itar-Tas s navodi da je predstavnica predsedavajućeg OEBS-a Hajdi Taljavini izjavila u Minsku za vreme kratke pauze da je potpisan protokol o prekidu vatre u 18 sati po lokalnom vremenu, i da se protokol sastoji od 12 tačaka.

Ruska državna agencija prenosi izjavu lidera samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Igora Plotnickog da „većina tačaka“ tog protokola odgovara njihovim zahtevima, ali da „prekid vatre ne znači promenu kursa ka odvajanju“, dok je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko rekao da će „prekid vatre omogućiti spasavanje ljudksih života“.

Tokom kratke pauze, izveštava Itar-Tas s, sastanak Kontakt-grupe je nastavljen iza zatvorenih vrata.

Ranije danas „DNR“ je na svom nalogu na „Tviteru“ saopštila da je potpisan protokol o prekidu vatre između predstavnika Ukrajine i DNR i LNR.

(Tanjug)

Share this post: