Ukrajina: Humanitarni koridor dokaz da su Rusi umešani

pro ruski ustanici

Ukrajinska vojska saopštila da je poziv Vladimira Putina da se otvori „humanitarni koridor“ dokaz da su proruski aktivisti na istoku pod kontrolom Kremlja.

Putinov poziv dokazuje samo jedno – „ti ljudi (proruski aktivisti) su direktno pod vođstvom i kontrolom Kremlja“, navedeno je u saopštenju ukrajinske vojske, prenela je agencija Rojters.

Ruski predsednik je prethodno pozvao proruske snage u Ukrajini da obezbede humanitarni koridor, kako bi ukrajinski vojnici pod njihovim okruženjem mogli da napuste bojište.

„Pozivam miliciju da otvori humanitarni koridor za vladine ukrajinske vojnike pod okruženjem, kako bi izbegli nepotrebne žrtve i omogućili im da napuste bojište i vrate se svojim porodicama“, navodi se u saopštenju predsednika Rusije.

Lideri samoproglašene „narodne republike Donjeck“ su nakon apela Vladimira Putina, prihvatili poziv da otvore koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom razoružanja.

„Uz svo poštovanje za Vladimira Putina, predsednika zemlje koja nas je prva podržala moralno, spremni smo da omogućimo humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom da predaju teško naoružanje i municiju tako da ono ne bude upotrebljeno protiv nas“, rekao premijer „narodne republike Donjeck“ Aleksander Zaharčenko, prenela agencija Itar Tass.

[adsenseyu4]

Putin je, takodje, apelovao da se hitno pruži medicinska pomoć svim ranjenima koji su učestvovali u vojnim akcijama.

Ruski predsednik je najavio da će Rusija nastaviti da pruža humanitarnu pomoć civilima na istoku Ukrajine.

Pre samo nedelju dana prvi ruski humanitarni konvoj isporučio je pomoć u hrani, lekovima, agregatima i vrećama za spavanje ugroženom stanovništvu na istoku Ukrajine.

Tim povodom zapad je optužio zvaničnu Moskvu da je izvršila invaziju jer nije dobila odobrenje ukrajinske vlade za ulazak ruskih kamiona u zemlju.

Američki predsednik Barak Obama kaže da najnovije slike jasno pokazuju da su ruski vojnici unutar ukrajinskih granica.

Obama je okrivio danas Rusiju za eskalacije nasilja u istočnoj Ukrajini i naveo da najnovije slike jasno pokazuju da su ruski vojnici unutar ukrajinskih granica, što će „doneti dodatne posledice“ za Moskvu.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je uzvratio da Kijev „vodi rat protiv sopstvenog naroda“.

On nije negirao pristustvo ruskih boraca u Ukrajini. „U istočnim delovima Ukrajine ima rukih dobrovoljaca. To niko ne krije“, rekao je Čurkih i postavio pitanje o zapadnim savetnicima, kao i odakle ukrajinska vojska dobija oružje.

Čurkin je rekao da želi da pošalje poruku Vašingtonu: „Prestanite da se mešate u unutrašnje stvari suverenih država“.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: