Ukrajinci ne mogu da plate avans Gaspromu, Evropa bez gasa

Gasovod

Naftogas Ukrajine smatra da nije u mogućnosti da plati dodatni avans za isporuku ruskog gasa dok ne bude uveren da će Gasprom ispuniti svoje ugovorne obaveze, saopštila je danas pres služba ukrajinskog holdinga.

Naftogas očekuje razumno uverenje da će Gasprom strogo poštovati ugovor kao i Briselski trostrani sporazum, koji su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine i Evropske unije, navodi se u saopštenju.

U Naftogasu ističu da u protekla dva dana Gasprom nije ispunjavao zahteve ukrajinske strane za isporuku unapred plaćenog gasa u okviru ugovornih uslova.

Konkretno, Gasprom je bio obavezan da 22. i 23. februara isporuči po 114 miliona kubika, ali je dostavio samo 47 miliona jednog i 39 miliona kubika drugog dana.

Direktor Gasproma Aleksej Miler je ranije danas izjavio da zbog toga što Ukrajina nije blagovremeno platila pretplatu za gas za mart, Gasprom bi za dva dana mogao da prekine isporuke, što bi dovelo do ozbiljnih rizika za tranzit gasa u Evropu.
Naftogas je 19. februara prekinuo isporuke gasa u Donjecku i Lugansku oblast, zbog, kako je zvanično objašnjeno, oštećene infastrukture. Kasnije je Gasprom počeo isporuke u te regione preko ranije utvrđene pogranične tačke primopredaje. Ruska kompanije taj gas obračunava u okviru ugovora s Naftogasom.

Naftogas, međutim, te količine ne uzima u obzir jer smatra da isporuke preko nove tačke ne odgovoraju zaključenom ugovoru. To stvara osnovu za razmimoilaženje procene potrošnje avansa.

(Tanjug)

Share this post: