Ukrajinska vojska zauzela tri grada u regionu Donjecka

vn

Ukrajinske snage su zauzele tri grada u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, saopštio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je zauzela gradove Rubežnoje, Soledar i Dzeržinsk u kojem je na zgradi lokalne uprave postavljena ukrajinska zastava.

Trenutno, kako je dodao, ukrajinska vojska traga za pripadnicima lokalne milicije u oslobođenim gradovima, preneo je Itar tass.

On je takođe rekao da je ukrajinska vojska privela veliki broj pripadnika lokalne samoodbrane i zaplenila oružje i municiju.

Vojska Ukrajine je takođe preuzela kontrolu nad strateški važnim naseljima Georgijevka kod Lukanska i Peski u regionu Donjecka, dodao je on.

Nekoliko ljudi je poginulo i ranjeno, a zgrada u kojoj je smeštena regionalna vlada u Lugansku uništena je u vazdušnom napadu ukrajinskih snaga na centar tog grada, objavila je pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike.

U napadu su upotrebljene kasetne bombe, a svim stanovnicima je savetovano da napuste opasnu oblast.

Posmatrači OEBS-a, koji su odseli u obliženjm hotelu, napuštaju grad, prenosi Itar-Tass.

Pres služba gradske skupštine u Lugansku je saopštila da je u artiljerijskoj vatri pričinjena ozbiljna šteta na tramvajskim šinama i mreži trolejbusa.

Borci odbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike u međuvremenu su saopštili da su pogodili jedan ukrajinski vojni avion i uništili tri tenka.

Prema tom saopštenju, neprijateljske snage su angažovale avijaciju kao podršku kopnenim snagama. Ukrajinski avion je trebalo da tuče pozicije odbrambenih snaga ali je pogođen i odleteo ostavljajući iza sebe trag od dima.

Samoodbrambene snage su se pregrupisale i uspele da unište tri neprijateljska tenka, preneo je Itar-Tass.

Veliki troškovi vojne akcije protiv proruskih snaga

Ukrajinski ministar finansija Oleksandar Šlapak izjavio je danas da vojna akcija protiv proruskih snaga koju Kijev sprovodi košta Ukrajinu više od 1,5 milijardi grivni (130 miliona dolara) mesečno i da su Kijevu potrebna dodatna sredstva da bi pokrio rastuće troškove.

„Potrebna su nam dodatna sredstva za ovu operaciju“, rekao je Šlapak liderima ukrajinskog parlamenta, prenosi Rojters.

Ministar je dodao da je ukrajinska privreda potonula pet odsto u prvoj polovini godine i da se veruje da će na nivou cele 2014. potonuti 6,5 odsto. Vlada u Kijevu je ranije prognozirala pad bruto domaćeg prozivoda od tri odsto u tekućoj godini.

(Tanjug)

Share this post: