Uzurpiranje UN dovelo do bombardovanja Srbije

Federalizacija Ukrajine

„UN bi bile efikasnije u rešavanju međunarodnih sporova, ukoliko neke članice ne bi pokušavale da ovu organizaciju koriste za dominaciju nad svetskim pitanjima“ izjavio je u ponedeljak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je naglasio da su slični napori doveli do bombardovanja Srbije, rata u Iraku i haosa u Libiji.

Ruski ministar spoljnih poslova pozvao je UN da budu nezavisan i efikasan lider u donošenju odluka, uprkos pokušajima nekih članica da uzurpiraju funkcionisanje svetske organizacije.

– Došlo je vrijeme za odgovor na pitanje – da li zaista želimo da UN budu efikasan i uticajan instrument očuvanja mira i bezbednosti ili smo spremni da dozvolimo da postanu poprište propagandističke borbe i isključene iz procesa pronalaženja ključnih rešenja međunarodnih problema – istakao je Lavrov na početku diskusije u Savjetu bezbjednosti u UN.

Lavrov je pomenuo nekoliko dešavanja u novijoj istoriji kojim on smatra da je prekršena Povelja UN, a što je uzrok težnje da se dominira svjetskim pitanjima.

– Dovoljno je setiti se bombardovanja Srbije, okupacije Iraka pod lažnim izgovorom i grube manipulacije mandatom Savjeta bezbednosti što je dovelo do uništenja i trenutnog haosa u Libiji –  navodi Lavrov.

(Srna)

Share this post: