VELIKA PLJAČKA MOŽE DA POČNE: Savetnik MMF-a i Svetske banke postavljen za direktora Centralne banke Brazila!

ilan goldfajn mmf brazil svetska banka

Nova privremena vlada koja je instalirana u Brazilu nakon državnog udara protiv predsednice Dilme Rousseff, imenovala je bivšeg savetnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Ilana Goldfajna, za novog predsednika Centralne banke Brazila, u okviru restrukturiranja koje provodi Vlada Michela Temera.

Prema izraelskim novinama, Aurora, Goldfajn je prethodno služio kao glavni ekonomist Itaúa, najveće privatne banke u Brazilu. Takođe je bio zamenik guvernera Banke Brazila, kao i savetnik Svetske banke i MMF-a.

Goldfajn je doktorirao ekonomiju na Massachusetts Institutu za Tehnologiju (MIT).

Goldfajn zamenjuje Alexandra Tombinia, koji je zajedno sa Ricardom Leyserom, ministrom sporta, jedini koji je uklonjen iz kabineta predsednice Dilme Rousseff, kada je raspuštena vlada.

Meirelles je objasnio da je među prioritetima Temera i njegovih ministara uspostava fiskalne i socijalne sigurnosti, za koje postoje tehnokrati koji su zaduženi.

„Postoje neke tehničke grupe koje će raditi na tom području, mi ćemo objediniti sve studije koje su sačinili, a zatim prezentirati ih u pravo vreme.“

U FOKUSU

Michel Temer stupio je na dužnost u četvrtak kao privremeni predsednik Brazila tokom privatne ceremonije održane u sedištu brazilskog demokratskog pokreta (PMDB), gde je obećao ozbiljne promene u parlamentu, posebno u pogledu jačanja privatnog sektora.

Tokom svog prvog govora kao privremeni predsednik, on je naglasio da je jedna od glavnih mera koje će sprovesti „oporavak“ brazilske ekonomije kroz ugovore s privatnim sektorom.

„Vlada se ne može nositi sama sa svim zahtevima naroda, privatne investicije su potrebne i to je ono što ću učiniti“, rekao je on.

Političar, optužen za korupciju, rekao je da će zadržati socijalne programe nasleđene od predsednice Brazila, Dilme Rousseff, međutim, nova Vlada najavom velike privatizacije oponira njegovim izjavama.

Temer je postao privremeni predsednik Brazila nakon što je predsednica Rousseff, koja je izabrana na legalnim izborima sa 54 milijuna glasova, uklonjena iz kabineta te će se za šest meseci suočiti s političkim procesom, iako nema dokaza protiv osumnjičene da je zloupotrebila položaj tokom mandata.

(Global CIR/TeleSUR)

Share this post: