(VIDEO) BIO JE STRAH I TREPET U AMERICI: Ispovest bivšeg vođe najopasnije bande skinhedsa!

Brion Vidner nacista

Brion Vidner nacista

Može li čovek promeniti svoj život i od nacista, rasista i nasilnika postati porodični čovek sa ciljem pomaganja ljudima?

Dokaz je Brion Vidner, osnivač zloglasne bande skinhedsa.

On je proveo 16 godina kao zloglasni član bande rasističkih skinhedsa u državama Ohajo i Indiana. Nekoliko godina je proveo i u zatvoru.

Tek nakon što je postao muž i otac, shvatio je da ne želi odgajati decu u neprijateljskom okruženju i nasilju, koje je nekada zagovarao.

Bio je jedan od osnivača bande Vinlanders koji su kasnije postali jedna od najbrutalnijih i najvećih grupa skinhedsa u Americi. Nakon 16 godina, odlučio je u potpunosti promeniti svoj život i prekinuti sa prošlošću.

Znao je da će ga njegove tetovaže preko celog lica zauvek pratiti i da će se teško moći infiltrira u normalni svet. Zbog toga se dve godine neprestalno podvrgavao bolnim operacijama i laserskim tretmanima otklanjanja tetovaža.

O njegovom dramatičnom životu snimljen je i dokumentarac „Brišući mržnju“ koji prati bolno otklanjanje tetovaža, proces pokajanja i priču o napuštanju bande.

„Ako mogu svojom pričom podstaći jednu mladu osobu da ne napravi iste greške kao ja i sprečiti da barem jedna porodica ne prolazi ista sr *nja kao i mi, smatraću da sam uspeo“, rekao je Vidner.

Vinlandersi su sastavljeni od ljudi koji su bili previše ekstremni za ostatak sveta – rekao je istražitelj Džoe Roi, koji je stupio u kontakt sa Vidnerom, i dodao: „Svi skinhedsi su nasilni, ali ovi su bili najnasilniji.“

„Vidner je je jedan od hiljade male dece koje uvuku u taj svet, koji traže porodicu i nekoga ko će ih prihvatiti. Kada napravite sve te tetovaže, nema povratka.

Niko vas više neće prihvatiti u spoljnom svetu.

Nema šanse da ćete dobiti posao. To je gore nego da imate kriminalni dosije – a većina ove dece ima i jedno i drugo“, dodaje Roi.

„Za ono što je Vidner napravio je trebalo mnogo hrabrosti.

Ovo je priča o pokajanju i iskupljenju. Ovaj čovek je okrenuo leđa nekim jako jako opasnim ljudima. Sad je označen, a društvo ga ne prihvata“, dodao je.

(24sata.hr)

Share this post: