Vilijam Peri: Nikad veća opasnost od nulkearnog udara

Ilustracija

Bivši američki ministar odbrane Vilijam Peri izjavio je da postoji stvarna i sve veća opasnost od sukoba nuklearnim oružjem na čijem je razvoju upravo on radio.

Kao najveće opasnosti Peri je naveo nuklearni teroristički napad na velike američke gradove ili oružani sukob s Rusijom, koji bi mogao postati i nuklearni.

Teroristički napad nuklearnom bombom ili improvizovanom nuklearnom napravom mogao bi da se desi „bilo kad – sledeće godine ili godinu dana kasnije“, rekao je u intervjuu ovog meseca Peri, koji je bio ministar u vreme predsednika Bila Klintona.

Peri (88) je po obrazovanju matematičar, a u sektor odbrane je ušao sredinom pedesetih, posle čega je imao ključnu ulogu u razvoju i modernizaciji nuklearnih snaga – prvo kao stručnjak za tehnologiju, a potom i kao viši zvaničnik Pentagona, gde je imao više funkcija.

Tokom Kubanske krize 1962. Peri je tajno pozvan u Vašington da analizira obaveštajne podatke o sovjetskom oružju na Kubi.

„Svaki dan kada sam išao u centar za analize, mislio sam da će to biti moj poslednji dan na Zemlji“, napisao je u nedavno objavljenim memoarima. On je kazao da je verovao i tada, kao i sada da je svet izbegao nuklearno razaranje srećom isto koliko i dobrim odlukama.

Peri je uzjavio da nastojanje Rusije da modernizuje nuklearno oružje i planovima SAD da potroše stotine milijardi dolara za unapređenje nuklearnog arsenala predstavlja iracionalno nuklearno nadmetanje.

„Vidim imperativ da se zaustavi ova prokleta nuklearna trka pre nego što se opet ubrza, ne samo zbog troškova, več i zbog opasnosti pred koje nas stavlja“, rekao je bivši američki ministar odbrane.

U knjizi koju je Peri 1999. napisao sa sadašnjim ministrom odbrane SAD Ešom Karterom, navodi se da sa završetkom Hladnog rata posle raspada Sovjetskog saveza nuklearna katastrofa više nije najvažnija pretnja, ali je 2014. njegov optimizam splasnuo usled kraha u odnosima Vašingtona i Moskve.

„Danas smo suočeni s nuklearnom opasnošću za koju je verovatnije da će prerasti u nuklearni sukob nego tokom Hladnog rata“, rekao je Peri u nedavnom govoru.

(BETA/AP)

Share this post: