Vlada KIRIBATIJA razmatra ponudu: On želi da oživi rusku monarhiju na tri ostrva na Pacifiku – VIDEO

Predlog

foto-ilustracija: pixabay

Vlada Kiribatija, ostrvske države u središnjem delu Tihog okeana, razmatra ponudu jednog preduzetnika koji želi da oživi rusku monarhiju na Pacifiku.

Anton Bakov, bivši zastupnik u ruskom parlamentu i predsednik Monarhističke stranke, koji sebe naziva Nikolajem III, želi da iskoristi tri trenutno nenaseljena ostrva na Kiribatiju kako bi tamo sagradio hotele i uspostavio “alternativnu Rusiju”, prenosi BBC.

Namerava da uloži više od 327 miliona evra u projekat, a njegova supruga izjavila je kako ideju podržava “veliki broj ruskih patriota koji nisu zadovoljni Putinovim režimom”.

Monarhija u Rusiji je prestala da postoji 1917. godine Oktobarskom revolucijom, a Bakovu je životna želja da je ponovo uspostavi. Još 2011. stvorio je “Carski presto”, nepriznatu mikro državu bez teritorije.

Prošle nedelje su iz kiribatske vlade poručili kako se predlog još uvek razmatra, ali dobio je veliku podršku od strane Teburora Tita, bivšeg predsednika Kiribatija.

– Pod uslovom da je to što tvrde istina, ovo bi mogla da bude sjajna prilika za naš turizam – rekao je Tito.

Ali, ne dele svi oduševljenje idejom poput Tita.

Naime, ugledni akademik, doktor Sitiveni Halapua, stručnjak za pacifički razvoj, smatra predlog “izuzetno čudnim i zastrašujućim”.

Inače, Bakov je već tražio teritoriju da bi sproveo svoje ideje o “alternativnoj Rusiji”, no njegova nastojanja odbijena su 2011. od strane vlasti ostrva Kukov.

(Telegraf.rs)

Share this post: