Vlasnik Zare otvara u Rusiji prodavnice jeftine odeće

A customer looks at outfits at a Zara shop in Shanghai

Španska kompanija Inditeks, vlasnik robnih marki „zara“ i „berška“, lansiraće u Rusiji brend jeftine odeće „leftiz“ (Lefties), objavio je Rojters, pozivajući se na predstavnika kompanije.

Prema njegovim rečima, Inditeks je već otvorio dve takve prodavnice na periferiji Moskve i jednu u predgrađu Sankt-Peterburga.

Kompanija je transformisala „leftiz“ iz prodavnica koje su prodavale odeću „zara“ iz protekle sezone u poseban brend sa sopstvenim kolekcijama i imidžom prodavca jeftine odeće.

Krajem marta ove godine postojalo je oko 100 trgovačkih objekata „leftiz“ u Španiji i Portugaliji.

Takav korak kompanije analitičari u anketi Rojtersa su objasnili da bi bili konkurentni ostalim brendovima odeće u segmentu niskih cena, kao što je H&M.

Predstavnik kompanije nije želeo da komentariše da li će Inditeks nastaviti da ulaže u Rusiju zbog sankcija Evropske unije.
Inditeks grupu osnovao je 1985. godine španski biznismen Amansio Ortega, koji, prema časopisu Forbs, zatvara trojku najbogatijih ljudi u svetu, sa 64 milijarde dolara. Grupa ima više od 6.000 prodavnica u 87 zemalja sveta, pod brendovima „zara“, „ojšo“ (Oysho), „Mašimo Dutti“, „berška“ (Bershka), „pul end ber“ (Pull&Bear), „stradivarijus“.
U Rusiji je krajem januara ove godine bilo 386 prodavnica.

Neto profit Inditeksa u 2013. godini bio je 2,4 milijarde evra, a prihodi 16,7 milijardi evra. Podatke o obimu prodaje u Rusiji i Ukrajini kompanija ne otkriva.

(Tanjug)

Share this post: