Vođa Muslimanskog bratstva osuđen na smrtnu kaznu, blokirana imovina 65 pripadnika ove organizacije!

Mohamed Badi muslimansko bratstvo

Mohamed Badi muslimansko bratstvo

 Egipatski sud doneo je danas smrtnu presudu za lidera Muslimanskog bratstva, a još 35 optuženih  je osuđeno na doživotni zatvor, zbog odgovornosti za izbijanje sukoba nakon što je vojska zbacila predsednika Muhameda Morsija.

Mohamed Badi, osnivač i vođa Muslimanskog bratstva, osuđen je na smrt i kaznu zatvora po drugim optužnicama, prenosi AFP.

Sud je doneo presude za još 48 optuženih. Njima su izrečene kazne u trajanju od 3 do 15 godina zatvora. Za još dvadesetoro optuženih, u okviru istog procesa, je dokazano da nisu krivi.

Egipatska vlada je blokirala imovinu 65 pripadnika Muslimanskog bratstva. AA je objavila da je u okviru blokiranja imovine konfiskovana jedna menjačnica u Kairu u kojoj je bilo oko 9 miliona funti.

Također je zaplenjena imovina 12 organizacija povezanih sa Muslimanskom braćom u provincijama Kairo i Aleksandrija. Nisu navedena imena osoba čija je imovina blokirana, samo su navedene kompanije.

Egipatski sud je 2013. godine donio presudu prema kojoj sva imovina pripadnika Muslimanskog bratstva i onih koji su povezani sa njima mora biti konfiskovana.

Morsi je zbačen sa vlasti jula 2013. godine.

(Global CIR/Agencije)

Share this post: