Vođa Severne Koreje naredio pogubljenje 15 zvaničnika

kim-dzong

Vođa Severne Koreje Kim Džong Un naredio je pogubljenje 15 visokih zvaničnika ove godine zbog toga što su doveli u pitanje njegov autoritet, saopštila je danas Obaveštajna agencija Južne Koreje na zatvorenoj sednici parlamenta.

Potpredsednik ministra za šumarstvo jedan je od zvaničnika koji je pogubljen, jer se protivio državnoj politici, izjavio je član obaveštajnog parlamentarnog odbora Šin Kjung Min, citirajući neimenovanog zvaničnika Nacionalne obaveštajne službe.

– Izgovori ili rasuđivanje nemaju uticaja na Kim Džng Una. Njegov stil vođenja države je da uradi sve kako bi ostvario ono što želi, a svako protivljenje smatra izazivanjem svog autoriteta i zahteva pogubljenje -objasnio je Šin.

Šin je pozivajući se na zvaničnika iz obaveštajnih izvora dodao da je u prvih četiri meseca ove godine, naručeno 15 egzekucija visokih zvaničnika.

U 2013, Kim je pogubio svog ujaka Džang Song Teka, drugog najmoćnijeg čoveka u Pjongjangu, zbog korupcije i zločina koji su naškodili ekonomiji zemlje. Zajedno sa njim, pogubio je i grupu njegovih najbližih saradnika.

Lider Severne Koreje je više puta promenio svoje bliske saradnike i visoke zvaničnike otkad je postao predsednik države 2011.

Obaveštajna agencija Južne Koreje očekuje da Kim ovog meseca otputuje u Moskvu na paradu kojom se obeležava kraj Drugog svetskog rata u Evropi, iako još uvek nema zvanične potvrde ove informacije.

Severna Koreja nije rezervisala hotel u Moskvi za Kima, ali ambasada Severne Koreje u Rusiji je opremljena i može da smesti predsednika, dodao je Šin na sastanku obaveštajne agencije.

Poseta Rusiji biće prvo Kimovo prekookensko putovanje otkad je nakon smrti svoga oca preuzeo poziciju šefa države.

(Tanjug)

Share this post: