VOL STRIT DŽURNAL: Zastrašujuća prednost koju Rusi poseduju su nečujne podmornice i modernizacija vojske u Severnoj oblasti!

rusija podmornica more vojska

Komandant odbrambenih snaga Norveške admiral Hakon Brun-Hansen zabrinut je zbog tehničkog unapređenja ruske vojske, a posebno zbog nečujnih ruskih podmornica.

List prenosi tvrdnju norveškog admirala da je ruski vojni potencijal sve bliži zapadnom, što podseća na vreme „Hladnog rata“.

Hansen navodi da Rusi imaju nove tipove platformi i senzora, kao i nove sisteme naoružanja koji su znatno fleksibilniji i efikasniji nego oni iz vremena „Hladnog rata“.

Prema mišljenju admirala, Norveška treba da intenzivira praćenje novih „tihih“ podmornica Rusije, kao i aviona i brodova. Funkcioneri NATO-a navode da su već intenzivirali pomorske manevre za, kako navode, „odvraćanje ruske agresije“.

Kako se navodi u izveštaju Centra za strateška i međunarodna istraživanja, koji je objavljen u julu, saveznici NATO-a „nemaju sposobnost brzog reagovanja na podvodne izazove Rusije u većem delu severne oblasti Atlantskog okeana i Baltičkog mora“.

Zato se preporučuje uvođenje „unapređenih podmornica i modernizovanih tehnologija za nadgledanje morskog prostora“.

(Agencije)

Share this post: