VOL STRIT ŽURNAL PODRŽAO SRBINA: Jeremić nudi korak napred i najbolja je opcija za generalnog sekretara UN!

vuk-jeremic02

Prvi put u istoriji UN jedan kandidat za generalnog sekretara UN je predao jedinstvenu platformu za kampanju i to je Vuk Jeremić.

Kako navodi portal Nationalinterest.org, bivši srpski šef diplomatije je predao platformu pod nazivom “Jačanje UN u 21. veku“, koja sadrži 53 tačke.

Taj program je objavljen na zvaničnoj internet-prezentaciji Ujedinjenih nacija i dostupan je na ovom linku.

“Jeremićev predlog nudi korak napred za Ujedinjene nacije, kako bi premostile jaz nastao kroz govore ljudi poput Baraka Obame i Sergeja Lavrova.

Jeremić nudi veliko refokusiranje Ujedinjenih nacija u neideološkog, tehnokratskog provajdera rešenja za probleme, pritom izbegavajući potrebu da arbitrira između različitih viđenja međunarodnog političkog poretka.

Rusija, Kina i SAD, kao i velike evropske sile mogu da izraze nesaglasje sa širom političkom slikom, ali svi oni vide negativne efekte klimatskih promena, migracija, širenja pandemija…

Mala prljava tajna u Vašingtonu je da dok političari žele da označe UN kao rasipničku, u mnogo situacija SAD zavise od UN.

Jeremićevi predlozi žele da učine UN boljim u stvarnom delovanju, u fiskalnoj kontroli, kao i nameru da se nađe dobar odgovor za one u SAD koji žele UN kao podršku moći u američkoj politici bezbednosti.

Vol strit džornal je nedavno zaključio da bi Jeremić bio najbolja opcija za reforme u UN“, navodi se u tekstu koji je potpisao Nikolas Gvosdev.

On dodaje da u srži Jeremićevih predloga vidi ambicioznu želju da se definiše šta kolektivna bezbednost znači u 21. veku, kao i kakva je uloga UN kao kolektivne bezbednosne organizacije, a ne samo embrioničke svetske vlade.

“Da li ovu viziju članice Saveta bezbednosti UN žele da podrže?

Ako se u obzir uzmu nove podele na sever, zapad, istok i jug, sledeći generalni sekretar UN će morati da pliva kroz sve te tokove.

Ukoliko se to ne dogodi, paraliza sistema koja se manifestovala protekle nedelje će nastaviti da pravi eroziju u naporima da se postignu globalna rešenja“, zaključio je Gvosdev.

(B92)

Share this post: