Vol Strit Žurnal: SAD daju satelitske obaveštajne podatke Kijevu

ukrajina vojska

Američki uticajni list Vol Strit Žurnal je objavio da američke vlasti daju satelitske obaveštajne podatke Kijevu, te im tako pomažu u borbama protiv ustaničkih snaga na istoku Ukrajine.

Sredinom prošle godine je Kijev zatražio ovakvu vrstu pomoći od Vašingtona i američke vlasti su odlučile da im izađu u susret, piše Vol Strit Žurnal.

Međutim, prema pisanju ovog lista, Kijevu to nije bilo od velike pomoći, jer su sateliti uglavnom uspevali da zabeleže velike vojne objekte i kretanja vojske na teritoriji Rusije, dok na teritoriji zahvaćenoj ratom, snimci nisu pokazivali mnogo toga što bi bilo od koristi ukrajinskoj armiji.

Podsećamo, u više navrata su SAD i Kijev predstavljali različite satelitske snimke za koje su tvrdili da su snimci kretanja vojske Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine, ali je Moskva odbijala ovakve snimke da prihvati verodostojnim. Smatra se da je ovakva saradnja Vašingtona i Kijeva upravo za cilj i imala dokazivanje eventualnog ulaska armije RF na teritoriju Ukrajine.

(Pravda)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: