VOLSTRIT ŽURNAL: Jeremić bez premca u trci za prvog čoveka Ujedinjenih Nacija!

vuk-jeremic02

Svi ostalim kandidatima uključujući i vodećeg u trci Antonija Gutereša, list je našao bitne zamerke.

Najbolji izbor za reforme u Ujedinjenim nacijama je srpski kandidat za generalnog sekretara Vuk Jeremić, ocenjuje „Volstrit džornal“.

List podseća da je Jeremić zauzeo treće mesto na neformalnom glasanju i vidi ga kao „jedinog kandidata vrednog pohvale u ovom miksu“.

Kako se navodi, na listi kandidata za naslednika Ban Ki-muna se ističe “favoritVladimira Putina i dožživotni socijalista koji je zloupotrebio globalnu humanitarnu organizaciju”, time misleći na bivššeg premijera Portugala Antonija Gutereša.

Ističe se da je Guterešš favorit zapadnih sila, ali se dodaje i da zbog tradicije rotirajućeg liderstva prednost u odnosu na njega ima slovački diplomata Miroslav Lajčak, za koga se ističe da je bio to i u komunistickom uređenju, kao i da ima doktorat sa Držžavnog instituta za medunarodne odnose u Moskvi, prenosi B92.

Takođe, mnogo se govorilo o tome da bi sledeći generalni sekretar trebalo da bude žžena, ali se ističe da Bugarka Irina Bokova i Argentinka Suzana Malkora ne mogu da steknu dovoljnu podrššku, iako ih favorizuju ruski, odnosno američki establiššment.

”To ostavlja bivššeg srpskog ššefa diplomatije Vuka Jeremića, koji je u neformalnom glasanju zauzeo treće mesto, kao jedinog kandidata vrednog pohvale u ovom miksu.

On ima 41 godinu, šškolovan je na Harvardu, mlad je, ali je bio lider u drušštvenom pokretu koji je pomogao u ruššenju diktature Slobodana Milošševica.

Radio je u prozapadnoj vlasti Borisa Tadića, koji je 2010. godine izjavio izvinjenje zbog masakra u Srebrenici”, navodi Volstrit Žurnal.

List piše i da Jeremić razume da bi njegov prvi posao na mestu generalnog sekretara trebalo da bude kontrolisanje birokratije Ujedinjenih nacija i sprečavanje korupcije koja je zavladala u vreme Kofija Anana.

Neimenovane diplomate istakle su da Savet bezbednosti UN ima za cilj da preporuči kandidata generalnoj skupštini UN do oktobra.

Pet stalnih članica SB UN sa pravom veta, SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska, moraju na kraju da postignu saglasnost o kandidatu za generalnog sekretara UN, navodi Rojters.

(Newsweek)

Share this post: