ZAKUVALO SE U SAD: Tramp „profitirao“ od masakra u gej klubu, smanjena prednost Clintonove!

Donald Tramp

Donald Tramp

Prednost Hillary Clinton u odnosu na Donalda Trampa u američkoj predsedničkoj trci je smanjena od prošle sedmice, prema rezultatima prvog istraživanja javnog mišljenja Reuters/Ipsos provedenog nakon terorističkog napada u nedjelju u Orlandu.

Tramp, verovatni republikanski kandidat na izborima 8. novembra, okrivio je politiku demokrata za najgore masovno ubistvo vatrenim oružjem u američkoj istoriji i ponovio svoje obećanje da će zabraniti imigraciju muslimanima dok je Clinton upozorila na opasnost od demoniziranja američkih muslimana.

Istraživanje provedeno od petka do utorka pokazalo je da Clinton vodi ispred Trampa s 11,6 bodova razlike, 44,6 posto prema 33 posto, što je smanjenje u odnosu na 13 bodova prednosti koju je imala tokom pet dana do subote.

Floridski napad, u kojem je naoružani muškaraca ubio 49 ljudi u homoseksualnom noćnom klubu i ranio 53 mogao bi imati trajni učinak na predsedničku utrku, mešajući zabrinutost zbog imigracije, nasilje vatrenim oružjem i versku toleranciju u već ionako eksplozivnu i žestoko negativnu kampanju.

Napadač Omar Mateen (29), sin afganistanskih imigranata rođen u SAD-u, nazvao je vlasti tokom napada i zakleo se na vernost militantnoj grupi Islamska država.

Tramp je iskoristio napad kako bi optužio predsednika Baracka Obamu koji je iz Demokratske stranke da se nije pozabavio „radikalnim islamskim terorizmom“, da opomene kako bi politika Hillary Clinton o imigraciji pustila još potencijalnih napadača u zemlju i da ponovi svoj poziv za privremeni prekid imigracije muslimana.

U govoru u ponedeljak Tramp je rekao kako bi privremeno prekinuo imigraciju iz zemalja koje „imaju dokazanu istoriju terorizma“ protiv Sjedinjenih Država, Evrope i savezničkih zemalja „dok u potpunosti ne shvatimo kako učiniti kraj ovim pretnjama“.

Clinton, verojatna demokratska predsednička kandidatkinja, rekla je kako je Trampova reakcija na napad uznemirujuća.

„Predrasuda, paranoja i pristranost nisu plan i neće zaštiti nikoga“, rekla je Clinton u saopštenju. Ponovno je istaknula svoju podršku usklađenoj vojnoj akciji u Siriji i Iraku i pozvala na oštriju kontrolu prodaje vatrenog oružja.

Pad naklonosti prema Clintonovoj nije bio samo Trumpov dobitak. Udeo birača koji su rekli da neće glasati ni za jednoga kandidata u stalnom je porastu tokom prošle sedmice.

Oko 22,4 posto verovatnih glasača ne bi odabralo niti jednog od dva kandidata, prema petodnevnom proseku rezultata u utorak.

To je povećanje u odnosu na 20,6 posto pre sedam dana.

(Global CIR/Agencije)

Share this post: