Zamenik ministra odbrane Rusije: NATO nas je okružio sa 400 vojnih baza!

Okružili su nas!

Sjedinjene Države i druge zemlje Zapada stvorile su preko Rusije oko 400 baza i drugih vojnih objekata – saopštio je zamenik ministra odbrane RF Anatolij Antonov.

„Oko Rusije je već više od 400 baza i vojnih tačaka kojima su nas okružili. To je realnost. A iznosim samo podatke koji su za javnu upotrebu. Svi mi u Ministarstvu odbrane Rusije možemo da ih pitamo: A šta vi radite oko nas?“.

Antonovu, koji je sve ovo rekao opozicionoj radio-stanici Eho Moskve, bilo je postavljeno i pitanje: „A nije li trebalo da Rusija u svoje vreme stupi u NATO?“

Njegov odgovor je bio veoma kratak: „Nas tamo ne čekaju“.

Antonov je – što sigurno nije njegovo lično mišljenje – naglasio da Moskva ne vidi potrebu da sa Kinom i Iranom pravi vojni blok koji bi bio protivteža NATO.

Ovo je indirektno bio njegov odgovor na inicijativu Hosejna Dehgana , ministra odbrane Irana, da Moskva, Peking i Teheran naprave svoju vojnu osovinu. Utoliko je značajnije što je Antonov naglasio:

„Ne smatram da je sada potrebno stvarati bilo kakve vojne blokove i paktove da bi se zaustavljao NATO. Mi se ne udružujemo ni protiv koga, mi nemamo nameru da ratujemo“.

Antonov je ipak podvukao da njegove reči nisu „odgovor Dehganu“:

„Nije u mojoj nadležnosti da odgovaram na inicijative ministara odbrane. To je nivo ministra odbrane Ruske Federacije“.

(Fakti)

Share this post: