Zašto se nemci plaše Donalda Trampa? – Špigl: „On je najopasniji čovek na svetu!“

donald_tramp_hilari_clinton

Frankfurt, Hajdelberg – Mestašce Kalštat na obodu jugozapadne nemačke pokrajine Rajnland-Pfalc na prvi pogled ni po čemu ne liči na mesto koje ima jednu od možda presudnih uloga za ovogodišnje američke predsedničke izbore.

Međutim, upravo iz ovog vinogradarskog mesta deda najizglednijeg republikanskog kandidata za predsednika SAD krenuo je preko Atlantika da bi potom i njegov sin i unuk postali američki milioneri.

Prema rečima Bernda Vajsenborna, dalekog rođaka Donalda Trampa, isprva su se samo smejali zbog toga što je Tramp ušao u trku za predsednika, „ali sada više nije smešno jer ono što izgovara prevazilazi svaku meru”.

„S jedne strane, sjajno je videti da je neko ko je poreklom iz Kalštata postao takav poslovni tajkun u Americi.

To je američki san. S druge strane, teško je ponositi se nekim ko daje takve izjave o muslimanima, imigrantima i ženama”, kaže Vajsenborn, čiji vinograd je preko puta kuće u kojoj je odrastao Trampov deda – Fridrih Trumpf.

Trumpf je 1885. kao šesnaestogodišnjak emigrirao u SAD i promenio ime u Frederik Tramp.

Današnjim rečnikom bi sigurno bio definisan kao „ekonomski migrant”, što je kategorija ljudi protiv koje se njegov unuk ne libi da izgovara najratobornije pretnje.

Iako Tramp ima nemačke korene baš kao i oko 50 miliona Amerikanaca, njegovi predizborni nastupi izazivaju uglavnom zgražavanje kod Nemaca.

Ugledni politički magazin „Špigl” je Trampa definisao kao najopasnijeg čoveka na svetu, dok je socijaldemokratski vicekancelar Zigmar Gabrijel nedavno u razgovoru za nedeljno izdanje lista „Velt” izjavio da Tramp predstavlja pretnju miru i prosperitetu, svrstavajući ga u isti koš sa krajnjim desničarima u Evropi.

(Politika online)

Share this post: