Zemlja u dugovima i dubokoj ekonomskoj krizi a Porošenko obećava modernizaciju vojske

porosenko

Ukrajina usvaja veoma skup program modernizacije armije, nalazeći se u dubokoj ekonomskoj krizi. Prema mišljenju eksperata, neadekvatnost Kijeva zajedno sa cicijaštvom Zapada može da dovede do novog Majdana i konačnog raspada države.

O novim vojnim troškovima govorio je na nedavnoj paradi povodom Dana nezavisnosti predsednik Petar Porošenko. Prema njegovim rečima, do kraja ove godine Ukrajina će potrošiti milijarde grivni za obnovu vojne tehnike svojih oružanih snaga, a 2015-2017. godine još 40 milijardi grivni (što iznosi tri milijarde dolara).

Porošenko je podvukao da je to tek skromni početak. Istovremeno u zemlji počinje očigledno da se osećaju znaci velike ekonomske krize.

Još srednom leta ministar finansija Ukrajine Aleksandar Šlapak je saopštio da nacionalni bruto proizvod zemlje 2014. godina pao je za 6-6,5%, a inflacija će dostići 19%. Agencija Standar end Purs prognozira da pad treba da dostigne oko 75.

Dok Kijev polaže posebne nade u evropljane, između ostalog u Nemačku, Berlin je spreman da izdvoji 500 miliona evra za obnovu Donbasa. Porošenko je nazvao to planom Merkel, po analogiji sa Planom Maršala.

Istina, kancelar nije ništa slično obećala. Prema njenim rečima, sredstva će biti izdvojena posle donatorske konferencije u EU u septembru. Ali do tada mnogo toga može da se promeni u samoj Evropi, da ne govorimo već o jugoistoku Ukrajine.

Još jedan izvor pomoći za Ukrajinu je MMF. Da podsetimo da je na proleće savet direktora MMF utvrdio dvogodišnji kreditni program finansiranja ukrajinske ekonomije u visini od 17 milijardi dolara.

Prva tranša u visini od 3,19 milijardi dolara bila je data početkom maja. Druga tranša treba da iznese 1,4 milijardi dolara.

Ako Ukrajina ne dobije ovaj novac, ona će bankrotirati. A ona ga, po svemu sudeći, neće dobiti, uveren je profesor katedre za međunarodne finansije MGIMO Valentin Katasonov.

Svi su se koncentrisali na Ukrajinu i ne obraćaju dužnu pažnju na stanje u samoj Evropi, na stanje stvari u MMF. A tamo je situacija katastrofalna. Iz nekog razloga sada su prestali da govore o tome da se Fond nalazi u teškoj krizi. Ali slepac ne može da vodi slepca.

Oboje će upasti u jamu. Iz kojih sredstava MMF planira da izdvoji finansijsku pomoć Ukrajini? U EU takođe situacija nastavlja da se pogoršava. Niko neće dati Ukrajini novac. Njega nema ni u Evropi, ni u Americi.

Treba imati u vidu da je Ukrajina završila sovjetski period svog postojanja sa vrlo dobrim pokazateljima. Kako kaže direktor instituta za probleme globalizacije Mihail Deljagin, ona je spojila u sebi razvijenu industriju Baltika i bogatstvo Zakavkazja.

Njenim persektivama mogla je da pozavidi svaka republika bivšeg SSSR. Ali nezavisnost je za nju postala socijalna katastrofa. Za prošlih četvrt veka stanovništvo zemlje se smanjilo skoro za 10 miliona ljudi, koliko se od preostalih nalazi ispod granice siromaštva.

Za izlazak Ukrajine iz dugotrajne krize potrebno je samo jedno: imati u vidu ne samo svoje interese, već i interese miliona sunarodnika dovedenih na ivicu fizičke egzistencije.

 (Glas Rusije)

Share this post: