1500 ratnih zarobljenika paradiralo u Donjecku, na Dan nezavisnosti u Kijevu

ukrajina donjeck ratni zarobljenici

Proruske snage naterale su danas zarobljene pripadnike ukrajinskih snaga da marširaju glavnom ulicom u Donjecku. Taj grad je i danas granatiran.

Ljudi koji su to posmatrali uzvikivali su „fašisti“ grupi ratnih zarobljenika koji su hodali spuštene glave, prenosi Rojters.

Zarobljenici su uglavnom bili neobrijani i izgledali su neuredno, a na sebi su imali ili vojne uniforme, ili civilnu odeću.

Agencija AFP navodi da je parada ratnih zarobljenika upriličena da bi se izvrgla ruglu proslava Dana nezavisnosti u Kijevu. 

Oklopna vozila sa protivtenkovskim naoružanjem, mitraljezima i kamioni koji vuku raketne sisteme predvodili su kolonu od 1.500 vojnika koji su paradirali glavnim trgom obeležavajući 23 godine nezavisnosti Ukrajine i razlaza sa Sovjetskim Savezom. 

Ukrajinske snage i danas granatiraju Donjeck, a eksplozije se čuju gotovo u svim delovima grada, tvrde očevici. Kako prenosi Itar-tass, tri civila su poginula.

Granatiranje je probudilo stanovnike grada jutros oko sedam časova po moskovskom vremenu.

Granate su pogodile mrtvačnicu koja se nalazi u sklopu jedne od najvećih bolnica u Donjecku.

Jedna privatna kuća je potpuno uništena.

Granata je pala direktno na kuću i uništila je u sekundi, ispričala je devojčica koja je živela u toj kući.

Očevici su ispričali da je poginula četvorogodišnja devojčiča u blizini fabrike makarona, a još jedno dete je ranjeno.

U međuvremenu je „generalštab“ proruskih snaga objavio da su proruske snage u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici danas potpuno su blokirale deo ukrajinskih snaga u šest naselja.

Ratni zločini ukrajinske vojske

Specijalna posmatračka misija OEBS u Ukrajini (SMM) saopštila je danas da je posetila granatirani stambeni deo Donjecka u Kalinskom okrugu na pet kilometara severno od centra i navela da je ozbiljno oštećen i da su videli tri ljudske žrtve.

Na licu mesta, predstavnici misija OEBS-a videli su petospratnu stambenu zgradu ispred koje su uočili ruševine i šestdesetak civila, uglavnom starijih ljudi, koji su u šoku stajali u blizini, a blizu pešačke staze koja je vodila do jednog od ulaza te zgrade, primećena su tri beživotna tela pokrivena ćebadima – dvoje odraslih i dete.

Lokalno stanovništvo potvrdilo je SMM da se radi o majci, ocu i njihovom detetu i da je drugo dete od pet godina – četvrti član porodice, preminulo na putu do bolnice.

Stanovnici tog dela grada naveli su da je područje granatirano juče oko 16:30 sati po lokalnom vremenu.

Predstavnici misije OEBS-a primetili su da je ceo objekat bio ozbiljno oštećen, da je treći sprat zgrade u potpunosti porušen s velikom rupom na spoljnom zidu, a četvrti i drugi sprat takođe su pretrpeli ozbiljna oštećenja, popucana stakla i oštećenje fasade.

Pošto su se pomerili dvesta metara južnije od zgrade, videli su uništenu garažu i vozilo, predpostavlja se da je od granatiranje, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Naspram te garaže predstavnici OEBS-a u Ukrajini videli su obdanište, sa razbijenim proyorima na drugom spratu i razbacanim dečijim igračkama, dok je mala grupa civila, uglavnom žena, u šoku stajala i sve posmatrala s male daljine.

Na oko 150 metara južnije od obdaništa, predstavnici misija videli su stambenu trospratnicu sa uništenim delom krova što takođe ukazuje na granatiranje, a lokalno stanovništvo je dalo SMM dokaze – komade artiljerijskih granata.

Predstavnici tzv. Ministarstva za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DPR) koji su bili prisutni na licu mesta tokom posete misije OEBS-a, naveli su da je i obližnja pijaca takođe oštećena.

Na pijaci u ograđenoj oblasti, pokrivenoj s limenim krovom, SMM je primetila da su glavna staklena okna razbijena i primetila su otvor, prečnika dva metra, u limenom krovu kao i četiri kratera od eksplozije na zemlji što ukazuje na granatiranje.

Predstavnici misije OEBS-a primetili da je otvor na limenom krovu iznutra savijen s nagibom od 45 stepeni, što ukazuje da je udar dolazio iz pravca istoka.

Neki od proizvođača koji su bili prisutni na pijaci sakupljajući ostatke svojih prehrambenih proizvoda, rekli su SMM da pretpostavljaju da je granatiranje došlo iz pravca grada Makijevka na 15,7 kilometara istočno od centra Donjecka, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Granata sinoć pogodila crkvu

Tri osobe su poginule, a šest je povređeno kada je tokom večernje službe granata pogodila crkvu Svetog Jovana Kronštatskog u Donjecku, saopštila je lokalna eparhija.

Kako je navedeno, granata je potpuno uništila crkvu, gde su se vernici okupili na celovečernjoj službi.

Granata je pogodila krov crkve, zidovi su se obrušili i pali na vernike.

Povređeni su sveštenik, njegova supruga i četvoro vernika koji su prevezeni u bolnicu, prenela je agencija Itar-Tas s.

U saopštenju lokalne parohije se navodi da su druge granate pogodile zgradu bolnice i da su dve osobe poginule, a da ima dosta ranjenih.

(Tanjug)

Share this post: