34 godine stara podmornica „potopila“ američki nosač aviona „USS Teodor Ruzvelt“!

"Potopljen" u vežbi

Francuska nuklearna podmornica stara 34 godine fiktivno je potopila američki nosač aviona “Ju-es-es Teodor Ruzvelt” i veći deo njegove pratnje tokom vojnih vežbi kod obala Floride, objavili su francusko Ministarstvo odbrane i mornarica, koji su ubrzo potom tu vest uklonili, a prenosi “Raša tudej”.

Vest koju su francusko ministarstvo i mornarica objavili pod naslovom “SNA Safir na vežbama sa američkom mornaricom kod obala Floride”, u kojoj se pozdravlja uspeh francuske podmornice, pre nego što je uklonjena preuzelo je nekoliko portala te se pojavila u više blogova.

Cij vojnih vežbi u vodama kod obala Floride koje su počele sredinom februara bio je da se testira nedavno modernizovan američki nosač aviona, čije je usavršavanje trajalo četiri godine i koštalo 2,6 milijardi dolara, pre nego što bude raspoređen u napadačkoj grupi, navodi RT.

Vežbe su uključivale scenarija napada podmornica i borbe sa neprijateljskim brodovima.

Tokom prve faze 10-dnevnih pomorskih vežbi, francuska podmornica “Safir” bila je deo takozvanih prijateljskih snaga, ali je u drugoj fazi bila u ulozi neprijatelja i imala je zadatak da locira američki nosač i pripremi napad na napadačku grupu predvodeći brodove.

U poslednjoj fazi vežbi, francuska podmornica se neprimećeno približila napadačkoj grupi američkog nosača prošavši kroz odbrambeni “zid” formiran od američkih fregata koje su štitile nosač.

– Poslednjeg dana ujutro, izdat je nalog za otvaranje vatre, što je omogućilo ”Safiru” da fiktivno potopi ”Teodora Ruzvelta”, kao i veći deo njegove pratnje – navedeno je u prvobitnoj vesti koju je preuzeo blog “Frenč čelindžiz”.

(Tanjug)

Share this post: