Srbija ima po više od 350 zaraženih dnevno pošto je brzo ukinula svoje restriktivne mere kako bi se omogućila organizovanje sportskih događaja i poslaničkih izbora 21. juna, piše AFP.

„Svakodnevno broj smrtnih slučajeva dostiže rekordne nivoe, dok je rukovanje vlasti krizom izazvalo nasilne proteste početkom jula“, piše u izveštaju.

Oko 350 lekara u grupi „Ujedinjeni protiv KOVIDA“ uputilo je otvoreno pismo Vladi sa zahtevom za razrešenje njenog kriznog štaba, i za pokretanje istrage o odlukama za koje veruju da su dovele do porasta u virus, piše AFP.

Krizni štab je, piše u izveštaju, odbacio tu kritiku, a jedna od njegovih članica, epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević je danas na konferenciji za štampu odgovorila da „svako ima pravo na mišljenje“, i ukazala da među potpisnicima pisma „ne vidimo niti jedno ime lekara koji je specijalista (za borbu) protiv zaraznih bolesti“.

Krizni štab je, piše AFP, „ranije priznao da je broj smrtnih slučajeva ‘sigurno veći’ od zvanično saopštenog, jer su pacijenti možda umrli, a da nisu ‘bili testirani’ „.

Pre dve nedelje, demonstranti su izašli na ulice kako bi osudili postupanje predsednika Aleksandra Vučića tokom krize, navodi AFP.

„Zdravstveni sistem Srbije pati od ogromnog egzodusa (osoblja), posebno ka Nemačkoj, kvalifikovanog, ali nedovoljno plaćenog. Po portalu ekonomskih vesti novaekonomija.rs, nedostaje 3.500 lekara i 8.000 medicinskih sestara“, piše AFP na kraju izveštaja.

Mnoge kolege lekari sa spiska 350 koji su zatražili da članovi Kriznog štaba podnesu ostavke kontaktirale su nas danas i javile da žele da povuku svoja imena sa spiska jer im se nije tačno predstavilo šta potpisuju, istakla je je zamenica direktora Instituta za javno zdravje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

U poslednja 24 sata registrovana su u Srbiji još 352 pozitivna slučaja na korona virus i još devet preminulih od posledica te bolesti.

Ukupno je u našoj zemlji do sada bilo obolelo 21.605 građana, od koji je 491 smrtni slučaj.

(Beta)