ALARM: Srbija je ugrožena zbog terorizma, a POGOTOVO BEOGRAD

Ilustracija

Samo u Bosni i Hercegovini islamisti čine pet procenata stanovništva. Oni nisu opasnost po kulturni identitet, ali su opasnost po bezbednost.

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma, kaže za „Blic“ da na Balkanu postoje legalni kampovi islamista, čitava naselja koja funkcionišu izvan ustavno-pravnog poretka države.

– Oni su pretnja pre svega po bezbednost BiH, ali i čitavog Balkana. Nesmetano se finansiraju spolja, tokove novca niko ne kontroliše. Novac dolazi od Al Kaide i ISIS-a, ali i svih drugih čija namera je prekrajanje granica na Bliskom istoku i na Balkanu – navodi Galijašević i dodaje da mreža islamista koja postoji u BiH nije napravljena zbog BiH, već zbog regiona i EU.
Islamistima u Sandžaku i na Kosovu, tvrdi, koordinira upravo ta mreža.
Društvo u BiH, kao i bošnjačka politička i verska elita, samo se protokolarno zalaže za deradikalizaciju.

– Imate čitava naselja poput Gornje Maoče, Dubnice, Ošve, Mehurića, Orašca, Bočinja, Jezera, Šerića u kojima makar po 20 porodica živi po strogim šerijatskim pravilima i bezbednosne službe ih ne kontrolišu – tvrdi Galijašević.

Na pitanje koliko je Srbija ugrožena, on kaže:

– Ugrožena je i može biti meta, pogotovo Beograd. Metropole od po nekoliko miliona stanovnika je daleko teže zaštititi – ističe Galijašević i dodaje da Srbija treba svoje potencijale da nadredi globalnim.

– Tu mislim i na migrantsku krizu, ali i na ambiciju da se može arbitrirati i pomagati u rešavanju sukoba širom Evrope – objašnjava on.

Većinu migranata čine ljudi koji beže od strahota rata, ali sigurno ima i prikrivenih vojnika Al Kaide i Islamske države. Oružje im je, tvrdi, dostupno budući “da je Balkan magacin oružja još od ratova devedesetih”.

– Način na koji se prilazi toj krizi je nepromišljen jer ako je na 100 izbeglih samo jedan vojnik, to je već dovoljno za terorističku akciju – objašnjava Galijašević.

NAPAD

AL KAIDA

Akcije u Parizu izveli su domaći islamisti. Puno bombaša samoubica ukazuje na način borbe Al Kaide, a ne Islamske države, koja je brutalna vojna sila.

OPŠTA DESTABILIZACIJA

Migrantskom krizom je napadnuta ekonomija Nemačke, terorističkim napadima bezbednost Francuske, na Balkanu se zagovara destabilizacija. Na delu je totalna destabilizacija Evrope.

“ISPOD RADARA”

Provlačenje islamista „ispod radara” moguće je na taj način što su povezani sa obaveštajnim službama. Zapadnim obaveštajnim službama se obilo o glavu razumevanje islamista koje je postojalo godinama unazad.

(Ivana Mastilović Jasnić/Blic)

Share this post: