Aleksandar Vučić: Niti smo šta nudili Rusima za veto, niti su oni šta tražili!

Ilustracija

Savet bezbednosti ni sutra neće doneti rezoluciju o Srebrenici, uveren je premijer Aleksandar Vučić koji je rekao da je lično dobio takve garancije i dodao da misli da nema mogućnosti da dođe do promene u tom stavu.

Osim, kako je rekao, ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao.

To, kako je rekao, nije pitanje mogućnosti i mi zbog toga ne seirimo.
„Smatramo da ta rezolucija nije imala za smisao pomirenje”, rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije.

Srbija ovu vest, rekao je Vučić, ne doživljava kao pobedu jer u Srebrenici, kao i bilo gde drugo na prostoru bivše Jugoslavije, nema pobednika već samo žrtava koje zahtevaju pijetet i poštovanje.

„To možeo da uradimo samo mi pravoslavni i muslimani, Srbi i Bošnjaci koji živimo na ovim prostorima”, rekao je premijer.

Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jeste pre svega prvo naš veliki greh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovde omeđeni tim grobnicama, naveo je.

„Ne likujemo kao što nismo želeli da licitiramo brojem žrtava niti da negiramo odgovornost za taj zločin”, rekao je Vučić citirajući Konfučija koji je rekao da je čovek spreman na pomirenje, ali se ne ponižava, hulja se ponižava, ali Srbija neće biti hulja…

Hoćemo, kazao je, najiskrenije da pružimo ruku svim svojim susedima. „Hoćemo da im pomognemo da uđemo u dijalog. Samo nećemo poniženje”.

Kao što smo rekli, pokazaćemo da imamo hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti. Po cenu ličnih karijera suprotstavićemo se nekim od najvećih sila braneći otadžbinu, plavo, crveno, belu zastavu i pokazaćemo da Srbiju niko ne može da gazi”, naveo je Vučić.

Dodao je i da će Srbija uspeti da izbegne ono što „samo jedno pleme iz Ruande nije uspelo”. „Bili bismo jedini narod na svetu optužen za genocid, ali to se, kako večeras stvari stoje, neće dogoditi. I mi smo zahvalni svima koji su nam pomogli: i Kini, i Rusiji, i Venecueli, i Angoli, i mnogim drugima koji su se javljali i bili spremni da pomognu”, istakao je Vučić.

Vučić je izričit da Rusija neće promeniti tokom noći stav kad je reč o predlogu britanske rezolucije o Srebrenici i ponovio da taj dokument neće biti usvojen ni sutra.

„Ukoliko do promene stava dođe – to ne bi bilo na naš obraz. Ali, toga neće biti”, izjavio je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare.

Govoreći „kao premijer zemlje koja nije svetska sila”, zemlje koja ne želi da bude ponižena, Vučić je rekao: uradili smo sve da svoju zemlju zaštitimo. „Pitate me da li je moguće da se stvari tokom noći promene. Imao sam više razgovora, a razgovarao je i (Ivica) Dačić.. Poznajući te ljude – promene stava neće biti”, ponovio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji nakon sednice Vlade Srbije, on je rekao da je za to i lično dobio garancije.

„Mi nismo to tražili od Moskve, Rusija je velika sila, mi smo mala zemlja… Ništa nismo nudili, a Rusi nisu ništa tražili. Rusija se ponašala u skladu sa principima koje poštuje”, naveo je premijer.

Na insistiranje novinara da kaže kolika će biti cena ruskog veta u Savetu bezbednosti na rezoluciju o Srebrenici, premijer je primetio da se zamalo kladio da će to pitanje biti postavljeno.

„Nikakve cene nema, niti nam je šta ko tražio, niti smo šta nudili. Mi ništa nismo nudili sem principa, sem poštovanja međunarodnog prava, odbrane od poniženja našeg naroda i naše zemlje. Moram da priznam da ruski partneri nisu tražili ništa od nas”, rekao je Vučić.

Svaki zločin ima i prezime i u Kravici i Bratuncu i Srebrenici i Jasenovcu i Jadovnu i svakom drugom mestu i nema kolektivne krivice ni Srba ni Hrvata ni Bošnjaka, izjavio je premijer Vučić nakon sednice Vlade Srbije .

Rezolucija o Srebrenici nije bila u pravcu pomirenja i stoga je Srbija i bila protiv nje, a nismo i nikada nećemo biti protiv žrtava i nikada nećemo biti protiv Hrvata i Muslimana, rekao je Vučić i dodao: „Iskreno i sve molim da ne pokušavaju da ponize Srbiju – Srbija na to jedino nije spremna i to kao premijer neću dozvoliti”.

On je dodao da su proteklih dana vođeni razgovori sa najvišim predstavnicima Ruske Federacije, razmenjene poruke sa predstavnicima Kine, razmenjena pismena sa svim članicama SB UN….

Mislim da smo dobro i ozbiljno delovali i reakcija nekih drugih dovoljno o tome govori, zaključio je Vučić odgovarajući na pitanje od koga je dobio garancije da rezolucija ni sutra neće biti doneta.

Vučić o izjavi Kokana Mladenovića:
„Sramota” je blaga reč

Vučić je rekao da je sramota blaga reč kojom bi mogao da okarakteriše izjavu reditelja Kokana Mladenovića da 5. oktobra nije bilo prolivanja krvi, ali da misli da je vreme da se to sada dogodi.

„Taj čovek (Mladenović), koji priziva na krvoproliće, govori o sebi. Šta god da kažem – bilo bi malo. Vi znate da imamo i političke predstavnike koji su prizivali ukrajinski scenario u Srbiji, a sada su u mišjoj rupi. Oni govore o sebi ni o kome drugom”, rekao je Vučić.

Sramota je, kazao je, da radnici iz kulture takve reči koriste.

(Tanjug)

Share this post: