AMBASADOR ČEPURIN: Hram Svetog Save postaje centar pravoslavlja u savremenom svetu!

Ilustracija

Svečanost predstavljanja makete unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save održana je u Ruskom domu u Beogradu.

Time je ujedno označen i zvanični početak radova na postavljanju mozaika.

Same radove, preko video linka, svi zainteresovani od danas mogu da direktno prate putem projekcije u galerijskom prostoru Ruskog doma.

Na velikoj maketi je prvi put prikazan budući izgled kupole: po starom vizantijskom liturgijskom pravilu prikazano je Vaznesenje Gospoda Hrista, ispod njega je u prvom krugu napisan tropar Vaznesenja, a celu kompoziciju pridržavaju četiri anđela, oko kojih je liturgijski tekst posvećen Vaznesenju, a u donjoj zoni su prikazane figure apostola i Bogorodica sa čije leve i desne strane su Arhanđel Mihailo i Arhanđel Gavrilo.

Na početku ceremonije, okupljene visoke zvanice, među kojima su bili predstavnici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, medija i biznisa, prvo je pozdravio predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama Svetog Save, predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je izrazio veliku zahvalnost predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na pomoći i podršci projektu, kao i donatoru „Gasprom njefti“ koji je obezbedio četiri miliona evra za izradu mozaika.

U ime donatora, prisutnima se obratio Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora „Gasprom njefti“. Potom i Ljubov Gljebova, direktorka ruske Federalne državne agencije „Rossotrudničestvo“.

Patrijarh SPC Irinej, koji boravi na Hilandaru, uputio je svoj blagoslov preko vikara, vladike Arsenija, koji je istakao da je „Gospod dozvolio da se u Hram ugradi ne samo više generacija, nego čak i dva bratska naroda: ruski i srpski“.

U ime ruskih majstora, jedan od najčuvenijih ruskih ikonopisaca akademik Nikolaj Aleksandrovič Muhin koji rukovodi ovim umetničkim projektom, obećao je da će svi radovi biti završeni „kvalitetno i na vreme“. I istakao da su svi koji žele da vide kako u radionici nastaju mozaici koji će biti položeni na zidove Hrama Svetog Save „dobrodošli na adresu Lenjinski prospekt 69a“ u Moskvi.

– Srpskoj i svetskoj javnosti danas predstavljamo iskonsku vezu između srpskog i ruskog naroda, koja se pokazuje najpre na ovoj maketi, a potom i na kupoli Hrama Svetog Save.

Ta veza će trajati duže od svih nas, a možda je i sam Sveti Sava ta veza zbog koje nikome od nas ne pada na pamet ne samo da radimo jedni protiv drugih, nego ni da ne pomislimo loše jedni drugima, poručio je predsednik Nikolić i ukazao da se Srbija ujedinjuje oko Hrama Svetog Save, koji je za „mnoge bio građevina koju će neko nekada da završi».

„Mislim da za sve nas treba da bude građevina koja će biti završena dok smo mi na zemlji“, rekao je Nikolić i ukazao da je ove godine i Vlada Srbije prvi put u istoriji gradnje Hrama odvojila novac za radove.

Uzevši reč, ambasador RF u Beogradu Aleksandar Čepurin je istakao da Hram Svetog Save postaje jedan od centara pravoslavlja u savremenom svetu i postaje vizit karta Beograda i srpskog duha, jer svaki Rus koji dolazi u Beograd „stremi u Hram“.

„Sveti Sava je deo duhovnog lanca koji spaja Srbiju i Rusiju. Pet vekova je Arhangelska saborna crkva Kremlja ukrašena freskama Svetoga Save i Svetog Simeona Mirotočivog“, istakao je Čepurin i izrazio uverenje da će „uz pomoć dva patrijarha, Kirila i Irineja, vlasti i biznisa, zablistati 1230 kvadratnih metara kupole već do naredne jeseni“.

Zamenik generalnog direktora „Gasprom njefti“, Aleksandar Dibalj, posebno se zahvalio Ruskom Domu i direktorki Nadeždi Viktorovnoj na „divnoj svečanosti u instituciji koja povezuje srpski i ruski narod“, kao i predsedniku Tomislavu Nikoliću „jer se zahvaljujući njemu ruska strana uključila u dekorisanje Hrama Svetog Save“.

Inače, radovi u Hramu se izvode u okviru programa „Gasprom njefti“ za podršku humanitarnim projektima u oblasti kulture i za očuvanje istorijskog nasleđa Srbije, a realizuje se putem Međunarodne društvene organizacije „Moskovski međunarodni fond podrške Uneska“.

Govoreći ispred „Rossotrudičestva“, Ljubov Gljebova je istakla da je izgradnja i ukrašavanje Hrama – koja se odvija pod pokroviteljstvom predsednika Putina – od velikog značaja za kulturu svih slovenskih naroda.

Na kraju svečanosti dodeljena su posebna odlikovanja i diplome Patrijarhu Irineju, Aleksandru Dibalju i generalnom direktoru kompanije „NIS Gasprom njeft“ Kirilu Kravčenku.

Među gostima su bili još i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev.

Svečanost je uveličao nastup Gudača Svetog Đorđa.

(fakti.org)

Share this post: