Ambasador Ukrajine u Beogradu: RUSIJA koristi SRBIJU da izazove novi rat na Balkanu

Intervju

foto: Youtube/PrintScreen

Putina nije briga za Srbiju, samo vas koristi kao još jedan instrument da uništi Evropu, izjavio je Oleksandr Aleksandrovič, ambasador Ukrajine u Srbiji, u neobično oštrom intervjuu za jednog diplomatu, koji je dao BIRN-u.

Ukrajinski ambasador je izjavio ovo u kontekstu teme srpskih plaćenika koji se bore na strani ruskih separatista u Ukrajini. Zvanični Kijev je već objavio identitet nekolicine Srba koji ratuju u Putinovoj plaćeničkoj vojsci „Vagner“ i optužio pritom srpske vlasti za „odustvo bilo kakve reakcije“.

Šta smo vam mi Ukrajinci ikad učinili nažao?

Aleksandrovič je rekao BIRN-u da, prema njegovim informacijama, oko 300 Srba se trenutno bori u Ukrajini. Takvu aktivnost, nastavlja, Ukrajina smatra aktom terorizma.

„Srbija je 2014. izglasala zakon koji zabranjuje vašim državljanima da se bore na stranim ratištima. Ali Srbija ovaj problem ignoriše“, rekao je ambasador, dodajući da veruje da su „sadašnje veze između Srba i Rusa velika prepreka rešavanju ovog problema“.

– Ovi srpski plaćenici diskredituju vašu naciju u očima prijateljskog ukrajinskog naroda. Nikada vam nismo niša učinili nažao. Naši parlamentarci ne putuju na Kosovo. Igramo fudbalske i košarkaške utakmice protiv Kosova na neutralnoj teritorijji jer Ukrajina ne priznaje kosovske pasoše. I Ukrajinci ne dolaze u Srbiju da ubijaju Srbe – rekao je ambasador.

Loš imidž Srbije

Aleksandrovič je rekao da Srbija ima loš imidž u Ukrajini, uprkos slovenskim i pravoslavnim vezama dva naroda, kao i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje.

– Kada srpski političari putuju na Krim i hvale Putina zbog njegove „mudre i snažne politike“, kada imate srpske plaćenike, kada Srbija glasa u UN protiv Ukrajine, sve to, naravno, doprinosi negativnom imidžu Srbije u Ukrajini. Imamo zajedničku budućnost u Evropskoj uniji. To je osnova na kojoj možemo da izgradimo odlične odnose, ukoliko ima dovoljno političke volje – rekao je Aleksandrovič.

Ispran mozak zbog laži

Ambasador je istakao da su ruska propaganda i tajne službe odigrale ogromnu ulogu u privlačenju stranih plaćenika u Ukrajinu.

– Možda su neki plaćenici odlučili da dođu u Ukrajinu zato što im je mozak ispran usled neistinitih priča na Sputnjik TV i Raša Tudej – rekao je Aleksadrovič.

Kako sve Rusija destabilizuje Balkan

Zatim je nabrojao šta vidi kao destabilizujuće delovanje Rusije na Balkanu:

– Rusija obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste za izvršavanje državnog udara u Crnoj Gori. Rusija podstiče srpski sepraratizam u Republici Srpskoj radi destabilizacije Bosne i Hercegovine. Rusija koristi srpski faktor da destabilizuje Makedoniju. Rusija aktivno učestvuje u okretanju kosovskih Srba protiv kosovskih Albanaca. Rusija prodaje avione Srbiji da bi izazvala tenzije sa Hrvatskom.

Prema Aleksandrovičevim rečima, postoji samo nekoliko razloga zašto su zapadni zvaničnici upozorili Srbiju na rizike lagodnog saveza s Rusijom.

Rusija koristi Srbiju da izazove rat na Balkanu

Ukrajinski ambasador kaže da Rusija koristi Srbiju da izazove haos i izazove novi rat na Balkanu.

– Da li to srpski narod stvarno želi? Dozvoljavate Rusiji da vas koristi kako bi uništila Evropu, u kojoj želite da studirate i radite?! To nema nikakvog smisla. Zbog toga zapadni zvaničnici traže od Srbije da ne sedi na dve stolice – objasnio je Oleksandrovič.

Tokom posete Srbiji 24. oktobra, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji izjavio je da Srbija ne može beskonačno da „sedi na dve stolice istovremeno“, ukazujući na kandidaturu za Srbije za članstvo u EU i njene bliske veze s Rusijom.

Srbija ne radi ništa da spreči građane da se bore u Istočnoj Ukrajini, a Moskva „koristi Srbiju“ za borbe na drugim mestima, rekao je Oleksandrovič.

On je dodao da će Ukrajina nastaviti da objavljuje informacije o srpskim borcima u Ukrajini.

– Reč je o primeni srpskog zakona koji bi trebalo da kažnjava srpske državljane koji učestvuju u ratovima i sukobima u stranim zemljama. Nijedan srpski državljanin nije završio u zatvoru zbog toga što je učestvovao u borbi protiv Ukrajine kao plaćenik. Ako grešim, pozivam srpsku vladu da dokaže suprotno – rekao je Oleksandrovič.

Kako sve srpski plaćenici dolaze do Ukrajine

U međuvremenu, ambasador je rekao BIRN-u da srpski plaćenici mogu da stignu u Istočnu Ukrajinu na dva načina.

– Mogu da otputuju bilo gde u Rusiju, a zatim uđu u Ukrajinu preko rusko-ukrajinske granice duž Luganske i Donječke oblasti, pri čemu 499 kilometara te granice ne kontroliše ukrajinska granična policija ili posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju – rekao je on.

Druga mogućnost, kaže Oleksandrović, jeste legalan ulazak u Ukrajinu sa turističkom vizom, koja važi 30 dana, i da se krišom domognu sporne teritorije preko linije razdvajanja ukrajinski i proruskih snaga na istoku.

– Ako granična policija zaustavi srpskog državljanina na ukrajinskoj granici i postavlja mu previše pitanja o svrsi njegove ili njene posete, takvo odugovlačenje može da se objasni upravo činjenicom da neki Srbi idu u Ukrajinu da bi ubijali Ukrajince – rekao je on.

(Blic.rs, Balkaninsight.com)

Share this post: