Američka okupacija Nemačke traje kao da je Hitler još uvek živ

obama-i-merkel02

„Američke specijalne službe slobodno rade u Nemačkoj, kao da je ona i dalje okupirana zapadnim članicama antihitlerove koalicije“ izjavio je u intervjuu za „Dojče virtšafts nahrihten“ osnivač i bivši rukovodilac austrijske Federalne agencije za zaštitu države i borbu sa terorizmom Gert Poli.

Uzbuđenje političke sredine Nemačke zbog informacija iz ’dosijea Snouden‘ koje potvrđuju da je NSA vodila intenzivnu špijunažu u Nemačkoj, bilo je iskreno, ali se zasada sve završilo samo na ’ispuštanju pare‘.

Priprema ’antišpijunskog‘ sporazuma sa SAD koju je pokrenula Angela Merkel zaustavila je istragu o prisluškivanju telefona kancelarke zbog nedostatka dokaza. Ispada da je tajna prepiska u Nemačkoj de fakto ukinuta, a da Vlada za dve godine nije donela nikakve mere za sprečavanje novih curenja informacija, što nedavni napad na kompjutere Bundestaga to potvrđuje – rekao je Poli.

Prema njegovim rečima, špijunažom u Nemačkoj se bave Agencija za nacionalnu bezbednost SAD i britanska tajna služba Centar za vladine komunikacije. Kako je priznao šef nemačkog BND-a Gerhard Šindler, to se dešava jer u svojoj delatnosti upravo nemačka obaveštajna služba zavisi od američkih i britanskih kolega, a ne obrnuto.

Nakon 1995. godine, Sjedinjene Države nastavljaju da žive u uverenju da poseduju posebna prava i privilegije u Nemačkoj. Posebno se to odnosi na oblast komunikacija, tim pre na nacionalnu bezbednost – kaže Poli.

U isto vreme, nemačka kontraobaveštajna služba i dalje je orijentisana na Istok, štiteći se, pre svega, od ruske (ranije sovjetske) obaveštajne službe. Gert Poli navodi da su ruski obaveštajci uvek radili opreznije i profesionalnije u Nemačkoj nego njihove američke kolege, koje kao po navici očekuju svu neophodnu pomoć nemačke specijalne službe.

Sudeći po akcijama specijalnih službi saveznika, Nemačka kao i pre okupirana zemlja – izjavio je Poli u intervjuu za „Dojče virtšafts nahrihten“.

(Sputnjiknews)

Share this post: