Amerika rapidno gubi vrednost: Rusija, Kina, Izrael, Norveška, Tajland… prodaju američke državne obveznice

novac dolari trezor

Rusija i Kina su za manje od godinu dana prodale američke državne obveznice u vrednosti od više od 100 milijardi dolara, a pored njih obveznice su počeli da prodaju i Tajland, Tajvan, Čile, Izrael i Norveška.

Rusija i Kina su za manje od godinu dana prodale američke državne obveznice u vrednosti od više od 100 milijardi dolara, a pored njih obveznice su počeli da prodaju i Tajland, Tajvan, Čile, Izrael i Norveška.

 Ako su ranije stručnjaci smatrali da je najbezbednije ulaganje bilo upravo u kupovinu američkih državnih obveznica, situacija se od polovine prošle godine drastično promenila.

Ministarstvo finansija SAD je nedavno konstatovalo da Azija, Evropa i Južna Amerika ubrzano pokušavaju da se otarase nekada popularnih američkih hartija od vrednosti i da ih zamene za zlato.

Kina je, primera radi, prodala obveznice u vrednosti od oko 50 milijardi dolara i time bez griže savesti prepustila vodeće mesto po količini američkih obveznica Tokiju.

Moskva je takođe prodala obveznice u vrednosti od 56,5 milijardi dolara i na taj način umanjila količinu hartija od vrednosti SAD na pola.

Pored Kine i Rusije američke obveznice su počele da prodaju i Tajland, Tajvan, Čile, Izrael i Norveška.

Stručnjaci različito komentarišu ove promene na tržištu obveznica. Sa jedne strane, neki smatraju da vodeće svetske zemlje ne veruju više u dolar, ali ni u američku ekonomiju generalno.

Sa druge strane, kada su analitičari malo dublje zakopali u problematiku obveznica, pokazalo se kolika je realna vrednost duga Vašingtona.

Samim tim, ekonomisti iz Centralnih banaka raznih država su shvatili da sve te američke oveznice mogu u jednoj sekundi da budu obezvređene, a jedino što bi moglo da posluži kao adekvatna zamena jeste zlato.

Upravo zbog toga su u poslednjih pola godine centralne banke vodećih zemalja poput Rusije, Indije i Kine aktivno počele da kupuju dragoceni metal i na taj način su uticali da potražnja za zlatom skoči za 15 odsto.

(Sputnjik)

Share this post: