AMERIKA SPREMA OSVETU: Kina simulirala neočekivani napad krstarećim projektilom na nosač aviona USS Reagan

amerika nosac aviona hari s truman f 16 avion more flota

Kineska borbena podmornica je neočekivano simulirala raketni napad na nosač aviona USS Reagan pre par nedelja.

Prema navodima zvaničnika odbrane, incident se dogodio u Japanskom moru, a tom prilikom je prekršen multinacionalni Kod za neplanirane susrete na moru (CUES) iz 2014. godine koji je Kina potpisala sa SAD.

CUES je napravljen kako bi se smanjio rizik od ovakvih incidenata.

Američki zvaničnici su naveli da su shvatili incident veoma ozbiljno.

Odeljak nevezujućeg sporazuma iz 2014. godine navodi da bi komandanti na moru trebalo da izbegavaju bilo kakvo delovanje koje može dovesti do nesreća i grešaka. Među to delovanje spadaju i „simulacije napada iz bilo kojeg oružja u pravcu plovila ili aviona“.

Zvaničnici Mornarice su nedavno obavestili osoblje Kongresa o incidentu koji se dogodio negde oko 24. oktobra, par dana pre nego što je ratni brod USS Lassens zaplovio na 18 kilometara od spornih kineskih ostrva u Južnokineskom moru, što je naišlo na oštru kritiku Pekinga.

Obamina administracija je krila detalje o incidentu sa podmorniceom kako bi izbegla porast tenzija između SAD i Kine.

Kada je upitan za incident, admiral Hari Haris, komandant američke Pacifičke komande, nije negirao da je do susreta došlo.

Portparol Pacifičke komande, kapetan Derin Džejms, naveo je da su brodovi američke mornarice potpuno sposobni da se brane.

„Ne mogu da govorim o podmorničkim operacijama, izveštajima podmorničkih operacija i glasinama o podmorničkim operacijama“, rekao je Džejms. „Mogu samo da vam kažem da smo uvereni da su naši brodovi i avioni efikasni i sposobni da se odbrane“.

USS Reagan, koji se kreće na nuklearnu energiju, trenutno je jedini nosač aviona u grupi koja je stigla u Jokosuku u Japanu 1. oktobra, zamenivši grupu USS Washington.

Ove grupe su opremljene oružjem za borbu protiv podmornica i uključuju brodove opremljene senzorima i torpedima za uništavanje podmornica.

Istovremeno sa obelodanjivanjem incidenta, dva kineska ratna broda su stigla u Perl Harbor.

Kineska zvanična novinska agencija je navela da će poseta Havajima trajati pet dana i da će za to vreme američka mornarica i kineska flota održati prijeme, koji će uključivati i različite sportske aktivnosti.

Pentagon navodi da je zbližavanje odnosa sa kineskom vojskom glavni prioritet uprkos zabrinutosti da saradnja sa kineskom vojskom jača ratne sposobnosti Kine.

Jačanje Kine

Članovi Kongresa su pozvali na smanjenje saradnje usled sajber napada od strane Kine i destabilizujućeg delovanja u Južnokineskom moru.

Predsednik podkomiteta za pomorske oružane snage, Rendi Forbs, rekao je da je zabrinut zbog izveštaja o simuliranom napadu Kine na američki brod.

„Ukoliko je to tačno, onda je to još jedan pokušaj Kine da nam pokaže da može da zastrašuje naše snage“, rekao je Forbs. „To je samo još jedan dokaz da se Kina nalazi na destabilizujućem kursu i da ne dozvoljava da se uspostavi stabilna vojna ravnoteža u azijsko-pacifičkom regionu“.

Analitičari za pomorsko ratovanje su rekli da incident ukazuje na napore Kine da otera američke grupe nosača aviona koje predstavljaju jaku projekciju moći u Pacifiku.

Kapetan Mornarice u penziji i bivši obaveštajni šef Pacifičke flote, Džim Fanel, rekao je da je ovaj incident još jedan pokušaj Kine da ukloni grupe nosača.

Rik Fišer, stručnjak za kinesku vojsku iz Međunarodnog centra za procene i strategije, rekao je da u kineskoj mornarici ima nekoliko vrsta podmornica koje poseduju protivbrodske krstareće projektile.

Podmornice klasa Song i Yuan mogu da ispale dva tipa torpeda protiv brodova, uključujući i YJ-82 sa dometom od 33 kilometra.

Osam od dvanaest kineskih Kilo podmornica napravljenih u Rusiji je naoružano Clubprotivbrodskim projektilima sa dometom od oko 200 kilometara. Novije podmornice klase Shangtakođe mogu da ispaljuju krstareće projektile.

Fišer je rekao da je incident ozbiljan pošto bi u slučaju sukoba između SAD i Kine došlo do uništenja kineske podmornice, zajedno sa njenom posadom. „Iako bi Kina bila okrivljena za incident, kineska vlada bi iskoristila događaj kao izgovor za započinjanje niza napada i incidenata protiv američkih pomorskih snaga“, rekao je on.

„Takođe, incident krši sporazum SAD i Kine iz 2014. godine po kom se ovakvi incidenti trebaju izbegavati, što može ukazati na to da Kina neće poštovati ni taj niti bilo koji drugi sporazum“, rekao je Fišer

Glavno oružje koje američka mornarica koristi za odbranu od podmornica je sa dometom od oko 25 kilometara.

Ben Ho Van Beng, vojni analitičar iz Singapura, rekao je da je kineska vojska fokusirana samo na primenu krstarećih projektila protiv nosača aviona.

Među novim oružjem protiv podmornica se nalaze i novi elektronski borbeni sistem, niz senzora, ali i patrolni pomorski avion P-8.

„Ipak, nepoznato je da li su ti sistemi dovoljno efikasni u borbi protiv kineskih podmornica“, rekao je Ho Van Beng.

Lajl Dž. Goldstajn, američki stručnjak za kinesku vojsku, naveo je u nedelju da je u jednom kineskom žurnalu odbrane nedavno raspravljano o načinima potapanja američkih nosača aviona.

Analitičar kineske vojske je nedavno otkrio da Kina proučava izveštaj o uspešnom simuliranom napadu francuske podmornice na američki nosač aviona USS Roosevelt.

Okršaj u oktobru se dogodio dok je američki nosač aviona plovio južnim krajem Japana sprovodeći vežbe u Japanskom moru sa četiri grupe ratnih brodova.

Nekoliko dana nakon incidenta, dva ruska strateška bombardera su letela na oko kilometar od nosača na visini od 15 metara, što je navelo F-18 avione sa broda da ih presretnu.

Incident iz oktobra nije prvi put da je kineska podmornica ugrozila grupu američkog nosača aviona.

Podmornica klase Song je 2006. godine nedetektovana izašla na površinu veoma blizu broda USS Kitty Hawk.

Kinekse državne novine China Daily su pohvalile primenu CUES sporazuma prošle godine kao veliki korak ka zbližavanju odnosa između SAD i Kine.

U decembru 2013. godine, kineski amfibijski ratni brod je zaplovio tačno ispred američkog kruzeraUSS Cowpens, zamalo izazvavši sudar u Južnokineskom moru.

(Webtribune.rs)

Share this post: