AMFILOHIJE: Moralni razvrat donio mržnju među braćom!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije istakao je u Lučindanskoj poruci da Crna Gora „danas strada radi usijanih glava i gubi mlade živote“, kao i da je od svega najopasnije „produbljivanje dioba, starih i novih, među braćom“.

[adsenseyu5]

Vladika Amfilohije je ocijenio da način života i navike drugih naroda, „koje ne priliče ni njihovim izvornim kulturama, ovdje, na silu unesene, prave smutnju i nevolje“, te da su „moralni razvrat i neviđena glad za zemaljskom hranom, donijela mržnju među braćom i udaljile djecu od roditelja“.

„Nikada u svom postojanju, žitelji Crne Gore nisu tako bezobzirno nastojali da se obogate na štetu drugoga, kao što to čine danas.

Na štetu komšije, prijatelja, a pogotovo na štetu onih koji su zaposleni i unajmljeni da rade pod njihovim krovom. A opet, nikada više nije bilo onih Crnogoraca bez imanja i bez posla, nego danas“, naveo je je vladika Amfilohije.

On je ukazao da mali broj njih nešto uopšte zarađuje, a većina to radi na štetu zaposlenih i onih koji kupuju i koriste njihove usluge.

[adsenseyu1]

„Ako neko od naše braće i sestara ima sreću da negdje radi – taj nema slobodnog dana, mnogi nemaju ni osiguranja, ni pristojne plate.

Takvi nismo bili nikada jedni prema drugima, nego smo znali i umjeli, po jevanđelski, da činimo čašću `jedni druge većima`. Jedan mali broj se enormno obogatio na račun drugih“, naveo je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da je od svega najopasnije „produbljivanje dioba, starih i novih, među braćom“.

„Iz svega ovoga rađa se najveće zlo, koje nas je u ovim danima moglo zadesiti, a to su brojna ubistva i međusobice, bratska krv, koja se lije ulicama Podgorice, Bara, Nikšića, Herceg Novog, Kotora, Budve, Cetinja…“, naglasio je vladika Amfilohije.

[adsenseyu1]

Prema njegovim riječima, „mladi momci, oni koji bi trebalo da budu slični onima koje Njegoš u `Gorskom vijencu` naziva cvijetom i snagom Crne Gore, uzimaju jedni drugima život i tako daju povoda za krvnu osvetu, veću i strašniju od one protiv koje se borio Sveti Petar Cetinjski“.

„Tako Crna Gora danas strada radi usijanih glava i gubi mlade živote“, istakao je vladika Amfilohije.

On je uputio „pastirski poziv, svima onima koji na bilo koji način skreću sa puta Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca i pomiritelja, osobito onima koji prouzrokuju i koji su upleteni u ova nova bratoubistva i krvoprolića, i koji, otimajući jedni od drugih, živeći u novim krvnim osvetama, da momentalno prestanu sa svakim nasiljem i nemoralom“.

„Neka više niko ne čini nepravdu braći svojoj, otimačinom i ugrožavanjem života bližnjih svojih!“, poručio je mitropolit Amfilohije u Lučindanskoj poruci.

(Mediji)[adsenseyu2]

Share this post: