„Amnesti Internešenel“ optužuje: U ruskim vazdušnim napadima su ubijene stotine civila, to je ratni zločin!

Ilustracija

Nevladina organizacija “Amnesti Internešenel” saopštila je danas da su u ruskim vazdušnim napadima u Siriji ubijene stotine civila, mnogi od njih u ciljanim napadima koji se mogu smatrati ratnim zločinima.

– Čini se da su u nekim napadima direktno ciljani civili ili civilni objekti, tako što su gađane stambene oblasti u kojima nema vojnih ciljeva, pa ni medicinskih ustanova, što je rezultovalo pogibijom i povredama civila – izjavio je direktor “Amnestija” za Bliski Istok i Severnu Afriku Filip Luter.

– Takvi napadi možda se mogu smatrati ratnim zločinima – rekao je Luter i dodao da je “od ključne važnosti da se takvi događaji nezavisno i nepristrasno istraže”, prenela je agencija AFP.

U saopštenju “Amnestija”, sa sedištem u Londonu, navodi se da “dokazi ukazuju na to da su ruske vlasti možda lagale da bi prikrile civilne žrtve u jednoj džamiji tokom jednog napada, kao i u jednoj poljskoj bolnici tokom drugog napada”.

Pored toga, ima “dokaza da Rusija koristi međunarodno zabranjenu kasetnu municiju i nenavođene projektile u naseljenim stambenim područjima”.

Izveštaj obuhvata napade u provincijama Homs, Idlib i Alepo od septembra do novembra, u kojima je poginulo najmanje 200 civila i desetak boraca, saopštio je “Amnesti”.

Ta organizacija je navela da ruske vlasti “tvrde da njihove oružane snage gađaju samo terorističke mete. Nakon nekih napada oni su na izveštaje o civilnim žrtvama odgovorili tako što su negirali da su ubili civile, a posle nekih drugih izveštaja se prosto nisu oglašavali”.

U jednom od najsmrtonosnijih napada, kako tvrdi “Amnesti”, ispaljena su tri projektila na pijacu u gradu Ariha, pri čemu je poginulo 49 civila.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je od početka ruske kampanje vazdušnih udara u septembru poginulo ukupno 2.132 ljudi, od čega 710 civila.

(Tanjug)

Share this post: